Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Renčah kmalu nove, okolju prijazne in bolj varčne svetilke

Foto: Obcina Rence-Vogrsko

Občina Renče-Vogrsko bo dobila svoj prvi lokalni energetski koncept. Postopek sprejemanja traja že dobro leto, v tem času se je pregledalo obstoječe objekte in vso javno infrastrukturo. Koncept je bil zaključen ob koncu prejšnjega leta, poslan na Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, na katerem so izdali pozitivno mnenje. V zaključni fazi je bil še sprejet na seji občinskega sveta.

Sestavljen je iz treh delov, ki se jih bo poskušalo realizirati v obdobju 10 let: ''En del predstavlja pregled obstoječega stanja vseh občinskih objektov in infrastrukture. Drugi del so predlogi za izboljšavo, se pravi postati čim bolj energetsko učinkoviti, izvesti čim boljšo energetsko preobrazbo in izvajati čim manj emisij. Tretji akt, ki je še najbolj pomemben, je pa akcijski načrt, ki opredeljuje po letih, kaj se bo izvajalo v skladu s proračunom in državnimi razpisi,'' je povedal župan Tarik Žigon.

Kot nam pojasni, so koncept že začeli izvajati. Letos bodo, že drugo leto zapored, uredili javno razsvetljavo, ki bo okolju prijazna, saj se bodo med drugim omejilo čas njenega delovanja po določenih urah, za občino bo tudi varčnejša.

''Preobrazba javne razsvetljave bo trajala dve leti in se bo prenesla še v leto 2025, tako bo celotna občina opremljena z novimi svetilkami. Potekajo pa še drugi manjši projekti - lani smo zamenjali razsvetljavo in del prezračevanja v telovadnici v Renčah, letos bomo uredili še kotalkališče, predvidena je tudi nova kotlovnica v podružnični šoli na Vogrskem. Dokument je izrednega pomena, saj je tudi osnova za prijavo na kakršen koli državni razpis.''

Zaenkrat še ni znano, koliko sredstev bo prispeval občinski proračun, saj je veliko odvisno od uspeha na razpisih, odvisno bo tudi od odločitev občinskega sveta, zaključuje Žigon.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down