Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V okviru EPK bo nastal muzej Soških elektrarn kot poklon tehnični dediščini regije

Muzej Seng In Epk

Soške elektrarne Nova Gorica in Evropska prestolnica kulture Nova Gorica – Gorica sta zasnovali skupen projekt z imenom Soča, vir energije, ki je del uradnega programa GO! 2025. Eden od končnih rezultatov projekta bo stalna muzejska razstava o obnovljivih virih energije, ki jo bodo pripravili v Hidroelektrarni Doblar.

Pravi Mija Lorbek, v. d. direktorja Zavoda GO! 2025 in poudarja, kako je sodelovanje z gospodarskimi družbami velikega pomena za EPK: povezujejo jih skupne vrednote, kot so trajnost, zeleni viri energije, ohranjanje tehniške dediščine.

Mitja Gorjan, generalni direktor SENG:

In med tehniško dediščino tega območja sodi tudi leta 1939 zgrajen objekt hidroelektrarne Doblar.

Muzej Soča, vir energije, bo zgrajen v dveh fazah. Otvoritev prvega dela, torej muzeja, bo v začetku leta 2025, kasneje pa bodo projekt še dograjevali. Med drugim nameravajo pred stavbo urediti prostor, v katerem bodo razstavili opremo, ki je bila nekoč namenjena pridobivanju električne energije.

V ureditev muzeja bodo Soške elektrarne vložile dobrih 200.000 evrov. Da bo ta del tehnične dediščine na ogled javnosti, je velikega pomena, pravi Neda Rusjan Bric, umetniška svetovalka GO! 2025.

To pa ni edini projekt v sklopu EPK, ki je povezan s Sočo: umetnik Marko Peljhan, denimo, pripravlja v porečju reke obsežen projekt Isolabs.

Da bodo v občini Kanal ob Soči pridobili trajen muzej ki bo prikazoval potencial prostora skozi tehniško in naravno dediščino, se veseli tudi župan Miha Stegel:

Zaključuje Stegel.

Foto: Matej Vidmar

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down