Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Novi Gorici odslej tudi pouk v učilnici na prostem

V novogoriškem Borovem gozdičku je bila včeraj namenu predana učilnica na prostem. Gre za projekt, ki se je na pobudo učiteljice fizike na Osnovni šoli Solkan Mojce Milone in profesorja fizike Milana Ambrožiča, uresničil v okviru participativnega proračuna novogoriške mestne občine.

Idejo o vzpostavitvi učilnice, ki bi omogočala izvajanje pouka na prostem, je vzpodbudilo zapiranje šol zaradi epidemije Covida-19. Elementi učilnice so narejeni iz lokalnega lesa kot preplet sedišč, narejenih iz drevesnih hlodov. Namenjena je vsem generacijam, tako vrtčevskim otrokom, osnovnošolcem kot upokojencem. V projekt so bili vključeni tudi otroci, ki so podajali predloge, kaj potrebujejo v takšni učilnici in kako naj bi izgledala.

In kako učenci sprejemajo takšno obliko pouka? Pobudnica in vodja projekta Mojca Milone pravi:

„Zelo dobro. Že v šoli, karkoli je drugačnega, je to za otroke pozitivna sprememba. Gre za izkustveno učenje, opazovanje narave, pa tudi ne samo za naravoslovne smeri, tudi za družboslovne vede, jezikoslovje. Kaj je lepšega kot se usesti tukaj in si nekaj povedati.“

Učilnico na prostem je mogoče rezervirati preko spleta, za izvajanje pouka so na razpolago tudi učni pripomočki. Cilj izvedbe učilnice na prostem je otroke povezati z naravo. Kaj ti menijo o učenju na prostem? Matic Gorjan iz Osnovne šole Solkan pravi:

„Definitivno je bolje, lahko dihaš svež zrak, ni treba sedeti, prosto se premikaš, si s prijatelji, je bolj sproščeno. Meni je super, zelo inovativna ideja, zelo dobro!“

Podobnega mnenja je tudi Zala Mugerli, ki tudi obiskuje solkansko osnovno šolo:

„Meni se zdi super ideja, ker lahko učenci lahko preizkusimo različne načine učenja in se nam razširi vizija, občutek.“

Učilnica na prostem je umeščena na plato v Borovem gozdičku, ki se nahaja za Goriško knjižnico Franceta Bevka. Za ureditev učilnice na prostem in za pripomočke, ki jih bodo pri pouku potrebovali učenci, je bilo iz participativnega proračuna novogoriške mestne občine namenjenih dobrih 17.000 evrov.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down