Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Ajdovščini zagnali nove sončne elektrarne

Untitled Design (93)
Foto: Občina Ajdovščina

V Ajdovščini so zagnali vseh pet sončnih elektrarn, ki so jih skupaj s podjetjem GEN-i postavili na petih javnih objektih. Namenjene so izključno občanom Občine Ajdovščina, tako da bo nanje v kratkem priključenih več kot 150 gospodinjstev.

''V primeru manjšega odziva bi bilo to namenjeno širši skupnosti. Ker pa je bil odziv izjemen, vsaj v prvi fazi, mislim, da bo vsa energija šla in ostala v Občini Ajdovščina,'' je povedal strokovni sodelavec za investicije na Občini Ajdovščina Tomaž Jakin.

Občina je občanke in občane pozvala k izkazu interesa za koriščenje električne energije, proizvedene v sončnih elektrarnah na strehah javnih objektov. Po uspešno izpeljanem pilotnem projektu – prvi samooskrbni skupnosti v državi, postavljeni v Budanjah – so skupaj z investitorjem (GEN-I) s sončnimi elektrarnami opremili še štiri javne objekte, ki bodo za koriščenje energije dostopne vsem zainteresiranim uporabnikom.

''V prvi fazi je bilo predvidenih 5 javnih objektov, vendar se je po ogledu objekta in izdelavi statične presoje Osnovno šolo Otlico izključilo iz projekta, tako da so ostali samo 4 javni objekti - Mestni stadion Ajdovščina, Vrtec Ob Hublju, Zavod za šport in Osnovna šola Šturje,'' dodaja Jakin.

Investitorjem se je odločil, da v skupnost vključi še sončno elektrarno na strehi Zdravstvenega doma, tako da je skupna inštalirana moč nekaj čez 800 kilovatov. Interesenti v teh dneh s strani GEN-I-ja že prejemajo prve informativne izračune prihrankov pri računu za električno energijo.

Treba je poudariti, da je sončna energija obnovljiv vir energije, ki ne povzroča okoljske škode, kar je tudi ena izmed usmeritev ajdovske občine na področju trajnostne usmeritve in trajnostnega razvoja.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down