Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

V Ajdovščini obeležili 50-letnico prvega poleta z jadralnim zmajem

Jadralni Zmaji

Na ajdovskem letališču so se v soboto spomnili na prav poseben dogodek. Pred 50 leti so v Sloveniji prvič poleteli s jadralnim zmajem, ki so jih kasneje izpodrinila jadralna padala.

''Vseh članov, ki so povezani v Zvezo za prosto letenje Slovenije, je 1150, od tega je približno 50 zmajarjev,'' je povedal predsednik Zveze za prosto letenje Slovenije Bojan Žižmond.

Prvi polet z jadralnim zmajem se je zgodil spomladi 1973 v Železnikih. Že kmalu za prvim pa so z jadralnim zmajem poleteli tudi v Škofji Loki, le nekoliko kasneje tudi v Vipavski dolini in v Posočju. Po prvih poletih se je jadralno letenje začelo hitro razvijati, zmaje pa so kasneje nadomestila jadralna padala.

''Pri jadralnih padalih je prednost ta, da vse skupaj pospravimo v en avtomobilski prtljažnik. Pri zmajih pa je dela malce več in je treba postaviti na streho, ker je cela konstrukcija, saj je trdokrilec. Prisegam pa bolj na jadralno padalo, saj se v zadnjem času ta šport močno razvija, jadralno zmajarstvo pa je v zatonu. Mi drugače rečemo, da so zmajarji že dinozavri, ker tudi novih učencev na letni ravni ni dosti in tisti, ki so, so že redkost.''

Prvi letalcem z jadralnimi zmaji so se poklonili s slovesnostjo ob polstoletni obletnici, na kateri so prvim sedmim v Sloveniji podelili tudi spominska priznanja. Sobotni obiskovalci letališča so si lahko prve zmaje ogledali na prav posebni razstavi.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down