Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Tudi obrtnike na Goriškem skrbi energetska draginja

 Zaradi visokih stroškov električne energije in zemeljskega plina obrtniki in podjetniki napovedujejo zmanjšanje dobička, krčenje obsega poslovanja, številne pa skrbi celo obstoj njihovih podjetij. To je med drugim pokazala anketa, ki jo je med svojimi člani konec avgusta izvedla Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije.

Energetska draginja pesti tudi obrtnike na Goriškem, kar bo vplivalo tudi na njihov posel, poleg tega jih muči še kadrovska stiska. Kako se pripravljajo na jesen, poasnjuje Roberta Fortuna, direktorica Območne obrtno podjetniške zbornice Nova Gorica:

„Energetska draginja je ena od zadev, ki izjemno negativno vpliva na trenutno in bodoče poslovanje obrtniškega in podjetniškega sektorja, tako da v sodelovanju z vlado, si OZS zelo prizadeva za sprejem ustreznih ukrepov za pomoč obrtnikom in podjetnikom. Določeni ukrepi so že bili sprejeti, nismo z vsemi zadovoljni, vsekakor si bomo še naprej prizadevali, da bodo ti ukrepi čim bolj pomagali našim članom, da bodo vsaj kolikor toliko uspešno poslovali ob trenutnih razmerah.“

Siniša Lozar, predsednik sekcije gradbincev na območni obrtno podjetniški zbornici dodaja:

„Gradbeništvo je bilo v razcvetu, bo zaradi energetske krize gotovo kaj upadlo, imamo pa to težavo, ker upadajo tudi firme. Nihče sedaj ne bi mogel reči, da se gradbene firme zapirajo, ker enostavno nima kdo delati.“

Na podlagi rezultatov omenjene ankete v obrtni zbornici Slovenije ocenjujejo, da bo uredba o določitvi cene električne energije, ki za male poslovne odjemalce določa najvišjo dovoljeno ceno električne energije, zajela večino malih obrtnikov in podjetnikov. Pri večjih odjemalcih pa nedavno sprejeti zakon o pomoči gospodarstvu zaradi visokih cen električne energije in zemeljskega plina ne bo zadostoval. OZS je tako že apelirala na vlado, da naj bo prihodnja shema pomoči izdatnejša, da bo do pomoči prišlo več podjetij, obseg pomoči pa naj bo večji.

Na fotografiji: Sedež Obrtno-podjetniške zbornice v Novi Gorici

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Ta torek, takoj po 11., gostimo Anjo Mugerli

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down