Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Tudi na Goriškem in v Vipavski dolini novi sommelierji

Novi Sommelierji

Predstavniki Društva za razvoj pivske kulture Sommelier Slovenije so v Centru kulinarike in turizma KULT316 v Ljubljani podelili diplome 30 novim sommelierjem, ki so uspešno zaključili izobraževanje na prvi stopnji. Med njimi so tudi Tiana Nikolič in Matija Tratnik iz Gostilne pri Hrastu in Urška Volk iz Vipave.

Z obsežnim ciklom predavanj na prvi stopnji izobraževanja so pričeli v začetku lanskega septembra in jih do sredine oktobra tudi zaključili. Program tečaja obsega 80 ur v 19 lekcijah. Obravnavana tematika je skladna s programom svetovnega sommelierskega združenja ASI iz področja vinogradništva, vinarstva, poznavanja slovenskih ter pomembnejših tujih vinorodnih dežel in vin, opisa in strežbe vin, bontona, zakonodaje, sokov, piva, žganih pijač, napitkov, mešanih pijač, kulturi in tradiciji pitja vina ter spoznavanja osnovnih usmeritev spajanja hrane in vina.

Na izpitih, ki so jih zaključili sredi letošnjega marca, je bilo potrebno opraviti pisni test z 71 vprašanji, pisno in praktično degustacijo z opisom ter pravilno postrežbo vina.

''Po končanem tečaju je najprej pisni izpit in pisni opis dveh vin, belega in rdečega, Čez kak teden imamo pa še praktični del izpita, kjer je treba odgovoriti na vsa vprašanja, ki jih niso znali v teoretičnem delu, potem je ustni opis vina pred komisijo, potem še postrežba vina, kot smo se učili in kot velevajo pravila mednarodne sommelierske organizacije ASI,'' je povedal podpredsednik društva Ivan Peršolja.

Društvo trenutno izvaja tečaj za sommelierje prve stopnje, so pa že odprte prijave za tečaj za sommelierje druge stopnje. V društvu napovedujejo že tečaj tretje stopnje, ki naj bi se pričel pozno jeseni ali takoj v začetku prihodnjega leta, in več krajših tečajev »Uvod v kulturo vina« na različnih lokacijah po Sloveniji in različna predavanja z degustacijami.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down