Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Toča tokrat zajela ožji pas, škoda ponekod 100-odstotna

Nedavna toča ni prizadela tako velikega pasu kot v začetku avgusta, a vendarle škoda na kmetijskih pridelkih in površinah je znatna. Ponekod so bili močno prizadeti tudi kmetijski objekti.

Vodja oddelka za kmetijsko svetovanje na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica pove Vasja Juretič:

"Sedaj je prijela dosti manjše območje: nekje od Štanjela proti Ajdovščini. Najhujše je tam v okolici Šmarij, zgornje braniške doline, Gabrje in potem čez Šmarje proti Ajdovščini. Tam je prijelo tudi en del Dobravelj in Žabelj."

Kolikšna pa je škoda?

"Na tem najbolj poškodovanem območju je škoda tam nekje, bomo rekli, do 90 odstotkov, lahko kje tudi 100. Prijela je kar velik del vinogradov, tako da tam je zelo problematično tudi z vidika samega pridelka, ker bi bilo to potrebno čim prej predelati, razen tistih bolj poznih sort, kjer je mogoče smiselno tudi še škropljenje proti gnitju, ampak, seveda, je problem karenc."

Spomnimo, ponekod je klestila toča tudi v debelini jajca, tako da je poškodovan tudi les kmetijskih rastlin.

"Tam je zagotovo smiselna tudi uporaba teh sredstev za krepitev oziroma regeneracijo rastlin. Sedaj je problem, ker je to deževno vreme. Pri sadju je še drugi problem, ker uporaba bakra ni priporočljiva na določenih sadnih vrstah, tako da tam je mogoče uporaba kakšnega kaptana tudi smiselna. Je pa treba paziti tudi na karenco, kar zadeva tega sadja, ki je še za obirat na drevesih. To je pomembno, da se upošteva."

Letošnje ujme so torej precej prizadele celotno Severno Primorsko. Ponekod je uničen celoten pridelek, povprečna škoda na kmetijskih površinah v tem poletju pa znaša okrog 60 odstotkov, še ocenjuje Juretič.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

NAGRADNA IGRA: DAN ŽENA

Preberi več
Oglasi
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down