Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Solkanski radič kot ena izmed tradicij, ki jih je treba negovati

Solkanski Regut

Mineva natanko 150 let, odkar je bil solkanski radič prvič omenjen v pisani besedi. Zato so se tudi letos na Obrtni zbornici Slovenije in Javnem zavodu za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina odločili, da bodo organizirali Dogodek o solkanskem radiču.

''Na obrtni zbornici to delamo že več let, se združujemo. Zakaj pa prav zgodba s solkanskim radičem, po naše bi rekli solkanski regut, pa zato, ker je to ena butična zadeva oz. ena redkih stvari, ki jih imamo samo na našem koncu in pravimo, da moramo na tej stvari delati in jo negovati,'' je povedal Sašo Golob, predsednik sekcije gostincev na novogoriški Območni obrtno-podjetniški zbornici, in dodal, da ko so približno 15 let nazaj začeli s promocijo solkanskega radiča, niso vedeli, s kako pomembnim pridelkom imajo opravka.

Danes iz njega izdelujejo vse, od hladne predjedi do sladice. To omogoča poseben okus, ki ni grenak kot pri drugih vrstah radiča, pa tudi zelo posebna in dolga priprava.

''Vse smo že naredili, od predjedi do sladice, kuhamo marmelado, žganje, gin smo naredili, predjed, glavno jed, enkrat smo imeli samo vročo čokolado in radičev cvet za povrh,'' razkrije Jakob Golob iz Ošterije Žogica v Solkanu.

Povpraševanja je veliko tako iz Slovenije kot iz sosednje Italije. Promocija solkanskega radiča se obrestuje vsako leto bolj, poudarjajo tako pridelovalci kot gostinci, je pa na njihovo žalost vse manj ljudi, ki se z njegovim pridelovanjem ukvarja.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Maks - ne le knjigarna in kavarna, v torek po 11. uri!

Preberi več

Boscarol začenja novo podjetniško zgodbo: pridelavo mesa v laboratorijih. V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Oglasi
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down