Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Simpozij v spomin na lani preminulega Zorana Božiča

Novogoriško slavistično društvo se bo jutri z dogodkom „Vse kar je, beži“ poklonilo lani preminulemu slovenistu, znanstveniku, literarnemu zgodovinarju in državnemu svetniku Zoranu Božiču. V njegov spomin pripravljajo kulturno prireditev in simpozij ob izidu zbornika, pojasnjuje predsednica omenjenega slavističnega društva, Ernesta Dejak Furlan:

Zaradi tega, ker se je poslovil od nas zelo hitro, prezgodaj in tudi zato, ker smo nekako čutili vsi, da nismo imeli možnosti, da bi povedali, izrazili vse, kar smo mu želeli povedati. Ta dogodek bo potekal prav blizu njegovega rojstnega dne.“

Jutrišnji dogodek bo potekal v prostorih novogoriške mestne hiše, razdeljen bo na dva dela. Po uvodnem kulturnem srečanju, ki bo obogateno s kulturnim programom, bo sledil znanstveni simpozij, ki bo posvečen večplastnemu znanstvenemu raziskovalnemu delu Zorana Božiča.

Bil je profesor, sadjar, znanstvenik, oče, sodelavec, politik, mestni svetnik, državni svetnik … Ko smo se pripravljali na ta simpozij in ko smo začeli prebirati, kaj vse je Zoran Božič v življenju počel, smo tudi tisti, kateri smo z njim delali in bili njegovi najožji sodelavci, ugotavljali, v kolikih plasteh se nam še razkriva njegovo delo, koliko je še neizrečenega in nenapisanega.“

Uvodni kulturni program z naslovom Pravo vprašanje je višek modrosti je pripravila nekdanja Božičeva dijakinja in študentka Anika Velišček, v strokovnem simpoziju pa bodo njegovo delo z različnih zornih kotov osvetlili njegovi sodelavci iz raznovrstnih strokovnih krogov, katerim je pripadal. Ob tej priložnosti bo predstavljen tudi zbornik, ki ga je uredila Boža Krakar Vogel.

Pod organizacijo jutrišnjega dogodka, ki se začenja ob 9.30, se, poleg omenjenega slavističnega društva, podpisujejo še novogoriška gimnazija, šolski center in občina.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down