Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Simbol bovškega čebelarstva nujno potreben obnove

Muzic (4)

Matijev čebelnjak v Bavšici je nujno potreben strokovne prenove in restavriranja. Tako so po njegovem ogledu dorekli predstavniki Občine Bovec, tamkajšnjega Čebelarskega društva, Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije na novogoriški Območni enoti Nova Gorica in restavratorja.

''Mi smo ga pred približno 20 leti obnovili na zunanji strani, ampak sedaj je spet čas napravil svoje. Na licu mesta smo ugotovili, da je treba obvezno zamenjati streho in restavrirati panje,'' je povedal predsednik Čebelarskega društva Bovec Branko Komac.

Čebelnjak velja za največjo znamenitost v Bavšici in širše. V povezavi z velikimi uspehi, ki jih s svojimi medovi na domačih in mednarodnih tekmovanjih dosegajo bovški čebelarji, pa predstavlja veliko atrakcijo in je dokaz velike tradicije čebelarjenja na Bovškem. Prvotna postavitev sega v obdobje pred 180 leti, v današnji podobi je nastal pred več kot sedemdesetimi leti.

Krasijo ga pisane panjske končnice, ki so delo njegovega gospodarja Matije Komaca: ''V čebelnjaku so še stari originalni Matijevi panji, čebelaril je v v prvih panjih, s katerimi so začeli naši pradedje čebelariti. V njem so še raznorazne slike, restavrator je bil presenečen, da so po toliko letih še v takšnem stanju.''

V interesu vseh je, da se Matijev čebelnjak strokovno obnovi, zato so prej omenjeni iskali možnosti, kako to izvesti, saj je čebelnjak v zasebni lasti. Prvi izziv je pridobitev sredstev za ta namen, bo pa občina financiranje obnove poskušala zagotoviti s prijavo na razpise LAS. Obstaja namreč možnost vpisa čebelnjaka v register kulturne dediščine. Na bovški občini bodo nudili tudi logistično pomoč in skupaj z lastnikom Matijevega čebelnjaka pripravili tudi vlogo za izdelavo popisa del za restavriranje.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down