Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Šesta edicija Masterclass Brda Home of Rebula: lokalne sorte povezujejo teritorij, avtentičnost pa odpira vrata na svetovne trge

V Vili Vipolže se danes zaključuje dvodnevna mojstrska delavnica Brda Home of Rebula. Letošnjo edicijo krojijo rebule enajstih briških vinarjev iz obeh strani meje, strokovne komentarje pa prispevajo Giovanni Bigot, agronom, ki sodeluje z več kot 50 vinarji v Sloveniji in Italiji, Gašper Čarman, eden največjih vinskih strokovnjakov pri nas, ter častna gostja prestižnega dogodka Caroline Gilby, Master of Wine, ki razvoj naše regije spremlja že zadnjih 20 let. Ob tem jubileju so ji briški vinarji poklonili nakit v obliki rebule.

Letošnji Masterclass Brda Home of Rebula se odvija že šestič zaporedoma. Kako njegov razvoj spremlja Čarman, ki pri tej briški zgodbi sodeluje že vsa leta?

Dogodek podpira in je njegova partnerica tudi Slovenska turistična organizacija. Aljoša Ota, vodja izpostave STO v Italiji:

Sicer pa Ota še dodaja, da je ravno avtentičnost ključ za prodor na tuje trge. To potrjuje tudi vinska strokovnjakinja Gilby. Kot pove, sta tukaj izjemna merlot in sauvignon, pa vendar ju je mogoče najti povsod. Lokalno grozdje, kot je rebula, pa dejansko povezuje teritorij. Posebej ceni to, da gre za čezmejno pobudo.

Med sodelujočimi vinarji je Robert Prinčič iz vinarstva Gradis'ciutta, ki je pred več kot desetletjem z vinarstvom Ferdinand, ravno tako sodelujočim na letošnji mojstrski delavnici, pričelo s čezmejnim projektom skupne steklenice Sinefinis.

Delo vinarjev je zelo počasno, še dodaja, tako kot pri trti, ki potrebuje čas.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down