Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

S setvijo primernih drevesnih vrst želijo prehiteti razrast ruja, robide, srobotov, ...

Obnova v požaru poškodovanega Krasa se je nadaljevala tudi to soboto, kljub slabemu vremenu se je zbralo okrog 150 prostovoljcev, ki so posejali 100 kilogramov semena dreves javorja, kraškega gabra in maklena.

Semena toploljubnih listavcev, ki so primerna za setev na Krasu, so nabrali gozdarji na organiziranih akcijah nabiranja semen, nabrano pa je potrebno čim prej posejati. Ob pomoči strokovnjakov Zavoda za gozdove Slovenije so prostovoljci posejali 100 kilogramov semena dreves javorja, kraškega gabra in maklena. Kot je povedal Boštjan Košiček, vodja Območne enote Sežana Zavoda za gozdove Slovenije, želijo s setvijo semen primernih drevesnih vrst prehiteti razrast ruja, robide, srobotov in drugih vrst ter pospešiti razvoj gozda.

Prvi koraki sanacije poškodovanih gozdov so se začeli že v letošnjem letu, večina v načrtu sanacije opredeljenih del pa bo izvedenih v letih 2023 in 2024. Glede na načrt sanacije pogorelega Krasa, ki ga je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dalo do konca leta v javno razpravo, so stroški sanacije ocenjeni na več kot 24 milijonov evrov, so sporočili iz Centra obnove pogorelega Krasa.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Startup studio: Proces inoviranja s Taro Brus

Preberi več

Nasilje otrok in mladostnikov – četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Radio Robin na Goriškem teku in hoji za upanje

Preberi več

Incastra: zeleno, trajnostno in digitalno - ponedeljek po 11.00 uri

Preberi več

RADIO ROBIN V ŽIVO NA INCASTRI 2023

Preberi več

DOBRE ZGODBE TEDNA - petek po 11.uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down