Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Rustjeva hiša kmalu v rušenje

Decembra se bo predvidoma pričela prenova Rustjeve hiša v centru Ajdovščine, za katero so uspeli pridobiti državna in evropska sredstva, sedaj pa je po odločitvi svetnikov postala javna infrastruktura na področju kulture.

Približno 1,2 milijona evrov naj bi v celoti stala obnova znamenite Rustjeve hišo, od teg bodo dobrih 300.000 evrov dobili povrnjenih, saj so bili uspešni s projektom "Prostor doživetij pekarske in mlinarske tradicije", ki bo zaživel v pritličju hiše. V nadstropju pa bo potrebne prostore za širitev dobila "soseda" Pilonova galerija. Za ta del bo morala denar primakniti ajdovska občina, čeprav se nadejajo sofinanciranja prek razpisov. Tudi za to je sedaj objekt postal javna infrastruktura na področju kulture, je po seji pojasnil ajdovski župan Tadej Beočanin: "Na ta način smo objekt zaščitili in ga tudi dolgoročno namenili izvajanju kulturnih dejavnosti in kulturnih vsebin, po drugi strani, pa nam taka razglasitev omogoča tudi pridobivanje kakšnih zunanjih virov za samo prenovo."

V projektu sodelujejo z Ljudsko univerzo, območno obrtno-podjetniško zbornico, Pilonovo galerijo ter Mlinotestom. Poleg ureditve doživljajskega centra v pritličju, bo izdelan programski koncept prostora doživetij in med drugim tudi oblikovan turistični produkt doživljajskega itinerarija. S samo prenovo naj bi zaključili prihodnje leto. "Glede na stanje v gradbenem sektorju, pričakujem, da se bo zamaknilo, mi se bomo potrudili, zato da bo objekt čim hitreje služil svojemu novemu namenu. Realno pa pričakujem, da se bo zaključil v letu 2023."

Izvajalec del je že izbran, z deli bo pričel decembra, pred samo rušitvijo, pa bo potrebno opraviti dodatne kulturno-varstvene preglede, pojasnjujejo na občini. Rustjeva hiša bo po obnovi nadgrajena z novimi vsebinami in kot taka predstavljala velik potencial za promocijo lokalne pekarske in mlinarske obrti ter za spodbujanje podjetniških dejavnosti in razvoj novih lokalnih produktov.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down