Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Rekonstrukcija mrliške vežice v Braniku bo zaključena v začetku prihodnjega leta

Branik1

V Braniku bodo v začetku prihodnjega leta dobili obnovljeno mrliško vežico. Dolgo pričakovana rekonstrukcija se je začela septembra, potem ko so zaradi neuspešnega prvega javnega naročila, s katerim so iskali izvajalca, na novogoriški mestni občini morali razpis ponoviti. V Budanjah v Občini Ajdovščina pa te dni poteka ureditev pokopališča z žarnim zidom z devetimi žarnimi nišami.

Javno naročilo za rekonstrukcijo mrliške vežice v Braniku je bilo objavljeno letos poleti, prvi razpis so morali ponoviti zaradi previsoke ocenjene vrednosti del s strani edinega ponudnika.

Tako da zagotovljenih za to obnovo je 230.000 evrov vključno z DDV. Obnova te vežice je malo specifična, ker spada v Fabianijevo arhitekturo, zato je bilo treba vse rekonstrukcije in vsa dela temu prilagoditi in upoštevati vsa navodila, ki so za take objekte potrebna,“

pojasnjuje novogoriški podžupan Marko Tribušon in dodaja:

Potrebno je bilo narediti štiri prekope obstoječih grobov, kar smo v sodelovanju s krajevno skupnostjo in z lastniki tudi uredili, tako da lahko rečem, da sedaj, razen ko je takrat vreme, to deževje malo ponagajalo, tečejo dela po časovnicah.“

V sklopu rekonstrukcije mrliške vežice v Braniku bo torej izvedena zamenjava ostrešja na objektu, ureditev notranjih prostorov ter manjših nadstreškov – enega na vhodu na pokopališče in enega na izhodu na grobna polja, tlakov, klančine, na novo bo urejena tudi dostopna rampa, rekonstruirano bo stopnišče. Medtem ko izgradnja večjega zunanjega nadstreška in tlakovanje zunanje ploščadi ne bosta uresničena zaradi previsoke vrednosti investicije, saj se bi moral ujemati s konceptom Fabianijeve arhitekture, kar pomeni uporabo dražjih materialov, in zaradi ocene, da takšen nadstrešek ne bi bil funkcionalen, zlasti v poletnih mesecih.

Ker v primeru, na primer, poleti, ko bi bilo sonce, bi bilo to kot topla greda,“

še dodaja Tribušon.

Krajani Budanj in Dolge Poljane v Občini Ajdovščina pa so v okviru Moje pobude predlagali ureditev prostora pokopališča z ureditvijo žarnega zidu z žarnimi nišami. Investicija se je razširila še na urejanje osrednje klančine s stopniščem in zelenice. Investicija velja 85.000 evrov.

V prvi fazi se bo udejanjilo Mojo pobudo, v kateri so krajani Budanj in Dolge Poljane predlagali ureditev pokopališča z žarnim zidom z devetimi žarnimi nišami. Uredilo pa se bo tudi osrednjo klančino s stopniščem in okolico. Nameščeni bodo še pitnik, vodno korito in ograja.

V nadaljevanju pa se pričakuje še ureditev novega dela pokopališča, sporočajo iz ajdovske občine. Na novem delu pokopališča je predvidenih 10 enojnih klasičnih grobov in 56 žarnih grobov razvrščenih v štirih linijah. V planu je tudi dograditev dodatnih 18  žarnih niš. Investicijo izvaja Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina in bo končana še pred koncem zime.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down