Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Razglašena so letošnja županova vina

Zupanova Vina

Župani občin Ajdovščina, Vipava, Renče - Vogrsko in Mestne občine Nova Gorica so včeraj na slovesnosti v vinski kleti Vipava razglasili županova vina. Tradicionalni dogodek je letos prvič povezal štiri občine, poudarja Erika Lojk, direktorica Zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, ki je o sinočnji prireditvi povedala:

Letošnja novost je razglasitev vin županov Vipavske doline na predvečer velikega turističnega dogodka naše destinacije Turistična pomlad, ki se bo pač odvijal čez celoten dan. Druga novost: prvič v Vipavi, občina Vipava se je odločila, da se priključi temu projektu. In še ena zanimiva stvar: da se prvič dogaja razglasitev županovih vin v kleti, ki je aktivna, kjer dejansko vino nastaja.“

In katera vina so najbolj prepričala župane? Občina Vipava je najboljša vina izbrala že lani v okviru Vipavske trgatve, sinoči pa je vinarjem izročila listine odličnosti. Županova vina Občine Vipava so Pinela 2022 iz posestva Tomasvin iz Podrage, Cuvee Rdeče 2019 iz Vinske kleti Miška z Ertelja in Penina Brut iz Kleti Vipava 1894.

Ajdovski župan Tadej Beočanin je iz nabora vin, ki so se potegovala za laskavi naziv, za županovo vino letošnjega leta razglasil chardonnay 2022 s Poesestva Ferjančič na Planini.

Županovo vino Občine Renče-Vogrsko za leto 2024 je sauvignon Frlanov 2021 Vina Bric, tako je odločil župan Tarik Žigon.

Županova vina je razglasil tudi novogoriški župan Samo Turel: penina Carmi 2022 prihaja s posestva Vina Colja iz Branika, županovo belo je postala malvazija 2023, pod njo se podpisuje Čebron family estate, Preserje, županovo rdeče pa merlot Barkola Selection 2022, kmetija Barkola, Draga.

Vina županov, izbrana skozi strokovna ocenjevanja in slovesno predstavljena na sinočnjem dogodku, bodo kot protokolarna vina posameznih občin ponosno predstavljala Vipavsko dolino doma in po svetu.

Hvala vsem našim vinarjem, da delajo tako kvalitetna vina. Hvala, ker nudijo gostoljubje in dobrodošlico ljudem, ki jih obiščejo.“

Razglasitev županovih vin je, kot omenjeno, letos potekal na predvečer današnjega celodnevnega dogodka Turistična pomlad, ki se odvija v Kulturnem domu v Bukovici. Strokovnemu posvetu na temo Kako izboljšati kakovost v turizmu sledi Turistična borza Vipavske doline.

Foto: Ana Rojc

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down