Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Rak prostate: na Goriškem večja pojavnost od slovenskega povprečja, v teku priprave za presejalni program

Movember Canva

Danes se zaključuje Movember. November je namreč mesec ozaveščanja o zdravstvenih vprašanjih, ki se dotikajo moških. Rak prostate, za katerim je v Sloveniji  v letu 2020 zbolelo 1465 ljudi, umrlo pa 460, je gotovo eden izmed večjih izzivov. Danes bo tej bolezni posvečeno tudi posebno srečanje za strokovno javnost na temo ˝Rak prostate; presejalni program – kako in kdaj?˝ v organizaciji društva ko-RAK.si.

O pojavnosti raka prostate na Goriškem Marko Vudrag iz NIJZ OE Nova Gorica in predsednik društva ko-RAK.si pove: »Na Goriškem imamo tistih naših 7 - 8 odstotkov. Moram, žal, povedati, da tukaj morda imamo pri prostati malček večjo pojavnost kakor v slovenskem povprečju, glede umrljivosti pa smo nekako enako.«

Na Goriškem je bilo v letu 2020 odkritih 96 primerov, v zadnjem desetletju pa letno povprečno okrog 105. Za tem rakom pa je leta 2020 Na Goriškem umrlo 24 bolnikov, v zadnjem desetletju pa letno povprečno 26.

Kmalu se morda obetajo boljši rezultati. V Sloveniji se že odvijajo trije presejalni programi za zgodnje odkrivanje raka dojke, materničnega vratu in na debelem črevesju, v nekaj letih pa bo na voljo tudi za rak prostate.

»Pobuda je, absolutno, pobuda je zelo resna. Državni program za obvladovanje raka na tem zelo delamo. Strokovna skupina je tudi že formirana. Rak pljuč je zelo problematičen, ravno tako za moško populacijo rak prostate. Za ta dva raka čimprej potrebujemo presejalni program. Oba ne bosta enostavna, kajti presejalni program mora biti takšen, da je 100-odstotna diagnoza, da je relativno poceni, da imamo potem resnično velik izplen. Se pravi v smislu ozdravitve, ne pa umrljivosti.«

Kar ni enostavno zagotoviti ne pri presejalnemu programu raka pljuč, ne pri raku prostate, zato Vudrag dodaja, da bo presejalni program za rak prostate zagotovo uveden v roku petih let, predvidoma najprej v obliki pilotnega projekta za ciljno populacijo.

(foto: Canva)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down