Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Preventivne akcije kažejo pozitivne učinke, kljub temu lani na severnoprimorskih cestah 5 smrtnih žrtev

Zaključena je prva letošnja nacionalna preventivna akcija Osredotoči se na cesto, ki sta jo izpeljali Agencija za varnost prometa in Policija. Med preventivno akcijo, ki je potekala med 15. in 21. januarjem, so policisti ugotovili 1.426 kršitev, ki vplivajo na zmanjšanje pozornosti voznikov na cesto, v 27 primerih so policisti izrekli zgolj opozorilo.

Kakšna je sicer bila prometna varnost v preteklem letu na območju novogoriške policijske uprave, odgovarja Dean Božnik:

»V lanskem letu oziroma v letu 2023 je bilo na cestah Policijske uprave Nova Gorica skupaj obravnavanih 900 prometnih nesreč, kar sicer predstavlja statistični porast v primerjavi z letom 2022. Takrat smo jih obravnavali 858. Kljub temu pa so bile posledice prometnih nesreč, z izjemo smrtnih žrtev, v lanskem letu primerljive s preteklimi leti. Smrtne žrtve so bile v izrazitem povečanju glede na predhodno leto, in sicer je v prometnih nesrečah umrlo 5 oseb.« 

Huje telesno poškodovanih je bilo v lanskem letu 66, lažje pa 268 oseb, in sicer manj kot leta 2022. Ponovno je statistično v porastu podatek o udeležbi tujcev v prometnih nesrečah, kar sovpada tudi s porastom turističnega obiska. Tako so policisti v prometnih nesrečah lani obravnavali 305 tujih državljanov, v letu 2022 je bilo teh 280, še dodaja Božnik.

»Policisti so v lanskem letu od skupaj obravnavanih 763 povzročiteljev prometnih nesreč, kar 76 povzročiteljev obravnavali tudi zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Teh je bilo v letu 2022 nekaj manj, in sicer 73. Povprečna stopnja alkoholiziranosti pa je za to navedeno kategorijo kršiteljev lani v primerjavi z letom 2022 nižja.«

Sicer pa so policisti v lanskem letu odredili skupno več kot 11.000 alkotestov, pozitivnih je bilo 587 voznikov, 14 voznikov je odrejeni preizkus alkoholiziranosti zavrnilo. Zaradi alkohola je bilo odrejenih 50 strokovnih pregledov, od katerih je bilo 29 pozitivnih, 2 voznika sta sicer strokovni pregled odklonila.

»Prav tako so policisti v lanskem zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog odredili strokovni pregled kar 168 voznikom. 112 voznikov je odrejeni strokovni pregled odločno odklonilo, pozitivnih je bilo 19 strokovnih pregledov.«

Na območju novogoriške policijske uprave so policisti zaradi storitve hujših prekrškov v cestnem prometu v letu 2023 zasegli 135 motornih vozil. zaradi različnih kršitev prometne zakonodaje so zoper skoraj 10.900 kršiteljev ukrepali represivno, skoraj 2.300 kršiteljev pa so opozorili.

V daljšem časovnem obdobju se, kot še poudarjajo na policiji, kažejo pozitivni rezultati, ki so plod usklajenega dela na preventivnih akcijah tako Agencije za varnost prometa, policije kot lokalnih skupnosti in institucij, pozitivni učinek imajo tudi številne modernizacije cestnih odsekov.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down