Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Prenova najuglednejše ajdovske kulturne ustanove predvidoma zaključena konec prihodnjega leta

Pilonova Galerija Ajdovščina
Foto: Občina Ajdovščina

Medtem, ko se dokončuje konzervatorski načrt za Pilonovo galerijo v Ajdovščini, se je pristopilo še k izdelavi projektne dokumentacije za obnovo same galerije. Občini Ajdovščina je za celoten projekt njene prenove, vključno z novimi turističnimi produkti in digitalizacijo vsebin, uspelo pridobiti skoraj 1,2 milijona evrov nepovratnih sredstev, projekt namreč sofinancira Evropska unija na podlagi Instrumenta za okrevanje ''Next Generation EU'' iz sredstev Mehanizma za okrevanje in odpornost.

''Gre za izdelavo projekta z izvedbo del, in sicer za obnovitvena dela na objektu Pilonove galerije kot so zamenjava ostrešja, obnova fasade, stavbnega pohištva, tlakov in notranjih zidov, torej vsa vzdrževalna dela, ki bodo pripomogla, da se objekt vzpostavi v novi osveženi luči,'' je povedala vodja oddelka za družbene zadeve na ajdovski občini Katarina Ambrožič.

Projekte bo izdelala preko javnega naročila izbrana arhitektka Vesna Krašna Vodopivec, ki bo v času gradbenih del opravljala tudi projektantski nadzor. Eden od pomembnih projektnih pogojev je ohranjanje avtentičnosti Križajeve ureditve, ki mora omogočati sodoben pristop k prezentaciji Pilonovih del.

''Pilonova galerija je spomenik lokalnega pomena in vsa dela bodo morala biti načrtovana ter kasneje narejena pod budnim očesom Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Gre pa še zmeraj za ta obnovitvena oz. vzdrževalna dela,'' dodaja Ambrožičeva.

Z izbiro arhitektke, ki bo izdelala načrte za prenovo Pilonove galerije, je tako opravljen še en pomemben korak na poti do prenove najuglednejše kulturne ustanove v Občini Ajdovščina. Ta bo zaključena konec prihodnjega leta.

Ne smemo pozabiti, da je v prenovo vključena vzpostavitev 3 turističnih produktov, in sicer ateljeja Vena Pilona, tematska pot po sledeh Vena Pilona in animirani film o Mišku Venču. S tem bodo galerijo poskušali narediti bolj prepoznavno.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Zakaj so alkopopsi lahko težava? Ta ponedeljek, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down