Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Potrebujete šivalni stroj ali disko kroglo? Kmalu si ju boste lahko izposodili v knjižnici

V Goriški knjižnici Franceta Bevka v Novi Gorici bo v začetku maja zaživel nov projekt: Knjižnica reči. To pomeni, da si bo poleg knjig mogoče izposoditi tudi gospodinjske aparate, ročno orodje in ustvarjalne pripomočke. Da bi Knjižnica reči lahko zaživela, vabijo vse, ki imajo doma takšno orodje in ga ne potrebujejo, da ga namenijo za izposojo.

Saša Vidmar, strokovna vodja v omenjeni knjižnici pojasnjuje, da so do nabora predmetov, ki jih bodo ponujali v knjižnici reči, prišli preko ankete med svojimi uporabniki. Kaj bi si torej ti želeli oz. kaj v knjižnici zbirajo? „To so recimo od sušilnika sadja, navadnega in overlock šivalnega stroja, luknjača za usnje, električnih škarij za živo mejo, daljnogleda, aparata za vakuumiranje, pa vse do disko krogle, merilnika vlage, sokovnika … vse te stvari, ki jih potrebujemo recimo enkrat na leto, potem pa čakajo na boljše čase.“

Vse, ki bi doma imeli takšne predmete – natančnejši seznam je objavljen na spletni strani knjižnice – vabijo, naj jih do 5. aprila oddajo bodisi v knjižnici bodisi v kotičku za ponovno uporabo Centra za ravnanje z odpadki v Stari Gori. Predmete torej zbirajo ob v naprej napovedanih terminih.

Zbiralna akcija poteka še ta in naslednji teden in potem bomo videli, če jo bo treba podaljšati, če bomo zbirali še naprej. Ampak zaenkrat še ta in naslednji teden. Seveda bomo stalno dopolnjevali in potem spet povabili lokalno skupnost, da v tej akciji sodeluje.“

S to potezo v knjižnici spodbujajo ponovno uporabo in skrb za okolje, s tako akcijo pa tudi skrbijo za povezovanje skupnosti in ozaveščajo ljudi glede pretiranega potrošništva. Knjižnico reči so najprej začeli v Ljubljani, projekt se zelo dobro obnese in se sedaj širi tudi v druge slovenske knjižnice in institucije.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Končno do vode iz Mrzleka - to sredo - takoj po 11.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down