Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Poročilo o Anhovem pred Združenimi narodi marca prihodnje leto

Anhovo je v soboto obiskal posebni poročevalec Združenih narodovo za človekove pravice in okolje, David R. Boyd, ki se v okviru posebne misije mudi v Sloveniji. Sestal se je s prebivalci in predstavniki društva Eko Anhovo in Dolina Soče ter Civilno iniciativo DANES, ogledal si je tudi proizvodnjo v anhovski cementarni in se sestal z vodstvom podjetja.

V prostorih stare trgovine v Anhovem so predstavniki obeh lokalnih organizacij ob podpori predstavnikov Pravnega centra za varstvo človekovih pravic in okolja, Eko kroga ter Amnesty International, Boyda seznanili z okoljsko problematiko srednje Soške doline in o ponavljajočih se onesnaženjih pitne vode. Kot je poudarila članica obeh združenj, Manuela Korečič, je prebivalcem že dolga desetletja kršena pravica do zdravega okolja, spomnila je na peticijo zdravnikov in zobozdravnikov, da v že tako obremenjeno okolje ne sodi dodatno onesnaževanje: "Za lokalne prebivalce je enostavno nesprejemljivo, da bi sedaj sosežigalnica želela podvojiti količino odpadkov, ki jo sežgejo, 108.000 ton letno na 220.000 ton, brez da se pri tem upošteva tudi zdravstvena slika prebivalcev, ki je zaradi preteklosti precej precej slaba."

Boyd se je sestal tudi s predstavniki podjetja Salonit Anhovo, kjer se je seznanil z delovanjem cementarne in dolgoročno vizijo ogljično nevtralne cementarne z minimalnimi vplivi na okolje do leta 2035, so sporočili iz podjetja.  

Posebni poročevalec bo svoje prve vtise s svoje posebne misije v Sloveniji predstavil v Ljubljani, v četrtek, 6. oktobra, končno poročilo pa bo predstavljeno Združenim narodom marca prihodnje leto.

(Foto: Daniela Löhn)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down