Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Pomnik miru na Cerju bo kmalu dobil urejeno okolico

Občina Miren-Kostanjevica bo kmalu pristopila k celostni ureditvi okolice Pomnika miru na Cerju. V lanskem letu je kandidirala na razpisu za urejanje turistične lokalne infrastrukture Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, na katerem je bila tudi uspešna.

''Uredili bomo ploščad in brežine pod njo, se pravi južni del proti pomniku. Uredili bomo tudi tako dostope kot nekaj parkirišč, predvsem pa prvo razgledno ploščad,'' pojasnjuje župan Mauricij Humar.

Pridobili so 350.000 evrov nepovratnih sredstev, sama investicija pa je ocenjena na približno 600.000 evrov: ''Investicijo naj bi začeli nekje v drugi polovici letošnjega leta in končali v prvih mesecih prihodnjega leta, saj tudi mora biti dokončana do 31. maja 2025.''

Na občini v tem trenutku poteka več projektiranj številnih investicij, ki so vezane na določene razpise. Še vedno je prioriteta dokončanje tretje faze izgradnje osnovne šole v Mirnu, vendar po županovih vedenjih naj razpisa na Ministrstvu za izobraževanje letos ne bi bilo, kar pomeni, da bodo morali s projektom še nekoliko počakati. Župan zato konec predvideva šele v letu 2026.

Prav tako se projektira prenovo in dozidavo vrtca v Opatjem Selu, kjer naj bi prenovili tudi kanalizacijsko omrežje, podobno želijo storiti tudi v Biljah: ''Prav tukaj pa so težave, kajti trenutni razpisi so samo nad 10.000 populacijskih enot, kar pomeni, da ne prva ne druga vas trenutno ne prideta v poštev za prijavo na razpise.''

Humar upa tudi na spremembo zakonodaje, ki bo omogočila prijavo na razpise za naselja pod 2000 populacijskih enot. V poštev bi tako prišla tudi omenjena investicija v obeh vaseh, ki jo projektirajo z namenom, da bodo s projektno dokumentacijo tudi pripravljeni na morebitne razpise.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down