Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Podpisana pogodba za Center zelenih tehnologij

Med novogoriško mestno občino in Univerzo v Novi Gorici je bila včeraj podpisana pogodba o ustanovitvi Centra zelenih tehnologij (CZT). Center bo primarno namenjen podpori gospodarstva in bo v pomoč podjetjem pri razvoju izdelkov in storitev na področju zelenega gospodarstva. Takšne projekte podpira tudi finančni sveženj Evropske unije v novi perspektivi za obdobje med letoma 2021 in 2027.

Center zelenih tehnologij bo še posebej pomemben za prepoznavanje in povezovanje Goriške regije in države kot vodilnih na področju raziskav, razvoja in industrializacije zelenih, ogljično nevtralnih tehnologij, poslovnih modelov ter družbene odgovornosti. Prorektor za trajnostni razvoj in tehnologijo Univerze v Novi Gorici, Matjaž Valant:

„Pričakujemo, da bo CZT zrasla v zelo veliko stičišče, ki bo pripomoglo k prehodu v zeleno trajnostno gospodarstvo regije, pa ne samo regije, navsezadnje tudi na državi ravni in širše. Namreč, to je ravno inštitucija, ki ta trenutek nam v državi manjka, inštitucija, ki povezuje ali pa premošča to vrzel med akademskim in raziskovalnim sektorjem in pa industrijo.“

Ambicija Centra zelenih tehnologij bo združitev vseh obstoječih industrijskih in družbenih potencialov Goriške regije in širše ter se uveljaviti kot osrednji center za razvoj in uveljavitev zelenih tehnologij v Južni in Srednji Evropi.

»To je v resnici prvi začetni korak, ki smo ga pripravljali zelo dolgo, pri uresničevanju enega izmed strateških ciljev Univerze v Novi Gorici in to je močno ojačanje našega raziskovalno-razvojnega dela in seveda sodelovanja z lokalnim in širšim gospodarstvom,“

je o pomenu podpisa pogodbe povedal rektor Univerze v Novi Gorici Boštjan Golob.

Da gre za izjemen strateški korak in enega od treh pomembnih stebrov razvoja gospodarstva, se strinja tudi novogoriški župan Klemen Miklavič in poudarja pomen investicij v raziskave ter razvoj kadra.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down