Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Ostrejši pogoji za sosežig odpadkov pred odločitvijo

Salonit 2024 C

V četrtek bodo poslanci glasovali o predlaganih spremembah zakona o varstvu okolja, ki so v srednjem Posočju marsikoga dvignili na noge. Predlagani predpis izenačuje dovoljene izpuste v okolje ob sosežigu odpadkov, kar se vrši v cementarnah, s tistimi ob sežigu. Po trditvah nekaterih naj to ne bi bilo možno doseči, zakon naj bi vodil v zaprtje tovarne. Predlagatelji pa poudarjajo, da bo omejil čezmerno onesnaževanje.

Med današnjo prestavitvijo stališč poslanskih skupin do novele je podobno izrazila tudi večina v državnem zboru. V zadovoljstvo članov društva EKO Anhovo seveda, kar je predstavnica Mateja Sattler strnila tako: „Pomembno je, da je zakon deležen podpore in pomembno je to, da so naša prizadevanja, za katere si prizadevamo že deset let, končno uslišana. Tako da so v bistvu poslanci začutili to našo stisko in potrebo po spremembah in mi se tega veselimo zdaj.“

Kot pravi, bodo z veseljem čakali na četrtek, saj noveli kaže dobro. Podporo so ji napovedale vse tri koalicijske stranke in Nova Slovenija. Kot je v imenu SDS povedal Danijel Krivec, pa v SDS spremembam ne nasprotujejo in bodo poslanci glasovali po svoji vesti. Ob tem je poudaril, da je bil predlog novele z amandmaji ustrezno popravljen in je zdaj skladen z vsemi predpisi.

V svetu delavcev Salonita Anhovo, ki je pripravil protest pred parlamentom, pa ponavljajo da predpis ni izvedljiv: „Vprašanje, ki se poraja delavcem, je, kako zagotoviti tehnolgijo, ki je ni, da dosežemo neke vrednosti, ki so pač predpisane v zakonu. Tega odgovora na do zdaj še nihče ni dal. Ta zakon, če smo realni, je bil napisan za Salonit in to za zaprtje cemetarne. To lahko zdaj jasno rečemo, da so imeli vsi figo v žepu, drugega komentarja enostavno delavci nimamo. Danes smo prišli gor, da bomo povedali to jasno: zahteve je nemogoče izpolniti, to pomeni zaprtje cementarne in to pomeni 800 ljudi in 300 zaposlenih brez dela.“

Tako povzema članice sveta delavcev Gracijela Simčič. Dodaja, da se bo svet nekako odzval tudi na glasovanje v četrtek. V Društvu EKO Anhovo pričakujejo ugoden izid, potem pa: „Podzakonske akte, ki urejajo te mejne vrednosti in okoljevarstvena dovoljenja, določi potem vlada z uredbo. Ta zakon bo verjetno v četrtek potrjen in kakšni bodo nadaljnji koraki in načrti bomo videli sproti. Verjetno bo Salonit izrabil vse pravne možnosti, da se spremembe ne bi uresničile oziroma da bo to zadržal, in bomo pač videli sproti,“ dodaja Mateja Sattler.

Vsekakor bo glasovanje predstavljalo le en korak do sprememb na tem področju.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down