Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Ocena škode in stanje na terenu vse bolj zaskrbljujoča

V zadnjih dneh so nizke temperature povzročile veliko škode na Krasu, v spodnji Vipavski dolini in Goriških Brdih. Poročali smo, da je pozeba najbolj prizadela vinsko trto in posamezna sadna drevja, najhuje pa je na izpostavljenih nižjih legah, kjer je škoda tudi do 100-odstotna.

Vasja Juretič, vodja oddelka za kmetijsko svetovanje na novogoriškem Kmetijsko gozdarskem zavodu, je napovedal, da napoved ni bila obetavna niti v noči z včeraj na danes, a na srečo, vsaj po zdajšnjih informacijah, dodatne škode ni: ''Iz četrtka na petek so bile temperature samo na nekaj lokacijah na višjih legah okoli ničle, povsod je bila temperatura nad ničlo oz. v njeni bližini, kar po zdajšnjih informacijah ni povzročilo dodatne škode.''

So se pa ocene škode iz prejšnjih dni bistveno poslabšale, saj se škoda po pozebi kaže šele teden ali dva po njej. Stanje na terenu je zaskrbljujoče, kratkotrajna vremenska napoved pa vsaj za zdaj ne kaže kakšne dodatne pozebe.

''Je pa zelo težko dolgoročno napovedovati, kaj se bo dogajalo, kajti vemo, da smo bili v preteklosti priča pozebam tudi še v maju. Upajmo, da letos temu ne bo tako, kajti škode na kmetijskih pridelkih oz. rastlinah je bilo že do sedaj dovolj in je kar velika ter povzroča kar obilico težav našim kmetovalcem,'' zaključuje Juretič.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

V ponedeljek med 11 in 12.: Začetek obnove mreže protipožarnih prometnic na Goriškem Krasu

Preberi več

Koraki do uspeha: Davorin Mesesnel in Rajko Bajc

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down