Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Občinski proračun sprejet ob burni razpravi

Foto: Obcina Rence-Vogrsko

Z razmerjem glasov 9:6 je svet Občine Renče – Vogrsko sinoči potrdili letošnji občinski proračun. Ta predvideva za dobrih 8 milijonov evrov izdatkov in za milijon evrov manjše prihodke.

Oba zneska sta kar višja, kot sta bila v osnutku proračuna, in tudi brez novega zadolževanja najbrž ne bo šlo. Toda če poenostavimo razlago župana Tarika Žigona, so to tudi posledice načina financiranja projektov prek razpisov: “V decembra nismo imeli podatka, koliko bomo v lanskem letu še prejeli denarja s strani vodovoda in kanalizacije (za projekt obnove in gradnje, op. a.). V prvem predlogu (proračuna, op. a.) je bilo lepo razvidno, da so sredstva na tekočem računu občine konec leta nič. Sedaj pa nam je ostalo okoli 380.000 evrov, ker smo v decembru dobili okoli pol milijona evrov. Milijon za kanalizacijo pa se je prenesel v letošnje leto, bodisi v plus bodisi v minus, ker imamo na eni strani kredit, ki smo ga vzeli samo začasno za ta projekt in ga bomo s tem tudi poplačali. Tako da ne bomo tega milijona, ki ga bomo dobili, investirali nikamor drugam.”

Ob sofinanciranju države oziroma EU pa so v tej občini lani uspeli veliko zgraditi. In letos naj bi nadaljevali: “Osnovni projekt je protipoplavna zaščita - nekje 660.000 evrov imamo priliv, odliv. Drugi projekti, ki so tudi večjega pomena, pa so ureditev kanalizacije in vodovoda na območju Vogrskega, Bukovice in Volčje Drage, nadaljevanje projekta pločnik iz Bukovice proti Biljam, velik projekt, ki ga bomo začeli letos, je sprememba javne razsvetljave, se pravi, da bomo šli v led razsvetljavo po vsej občine, nadaljevali bomo s kanalizacijo v sosednji občini v Biljah …“

Po trditvah župana pri naložbah več pozornosti namenjajo Vogrskemu in Volčji Dragi, ker so zadnji dve leti praktično prekopali Renče. Okrog milijona evrov za manjše naložbe pa da so skušali razdeliti enakomerno med vse tri svoje krajevne skupnosti.

Takšno enakomernost, kot še marsikaj drugega, so ob obravnavi osnutka proračuna pogrešali svetniki iz vrst Gibanja svoboda, SD in Združenja skupaj. A tudi dopolnjena različica dokumenta jih ni prepričala: glasovali so proti.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down