Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Občina Renče-Vogrsko skupaj z Zavodom za turizem svoje občane spodbuja k oddajanju sob

Rence Vogrsko Turizem

Turizem postaja na Goriškem vedno bolj razširjena in prepoznavna dejavnost. V preteklem letu je destinacijo, ki jo pokriva Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina obiskalo 118.000 turistov, ki so ustvarili 231.000 nočitev. Vse bolj priljubljena destinacija postaja Občina Renče-Vogrsko.

''Občino Renče-Vogrsko je v lanskem letu obiskalo 6.246 in ustvarilo 11.500 nočitev. Če to primerjamo z letom prej (2022) je to kar 24 odstotkov več gostov in 35 odstotkov več nočitev. Če pa primerjamo še z enim letom prej (2021, op. p.), je ta faktor še več kot 55-odstoten,'' je povedala direktorica zavoda Erika Lojk:

Največji delež turistov, ki so v povprečju tudi porabili največ denarja dnevno, predstavljajo Italijani, ki v teh krajih iščejo predvsem butičnost. Zaradi tega je Občina Renče-Vogrsko v svoji strategiji turizem opredelila kot enega izmed nosilnih stebrov svojega razvoja ter ga razdelila na 3 smernice.

''Prva je gastronomija in kulinarika. Ni samo vinarstvo, ampak tudi na področju domače pridelave in domačih izdelkov. Drugi takšen steber je na področju rekreativnega turizma, se pravi športa, rekreacije in narave. Tu kot občina vidimo veliko prednost, saj imamo naravne danosti Kraškega pobočja, same Vipavske doline in reke Vipave. Tretja točka, ki jo na področju turizma poudarjamo, pa je tudi zgodovinski turizem,'' je dejal župan Tarik Žigon.

V zadnjem obdobju so veliko poudarka dali prav na zgodovinskem turizmu, ki je v porastu, prav v ta namen so uredili poti miru. Žigon zagotavlja, da bo občina sedaj intenzivno pričela promovirati športno-rekreativni turizem. Zaživele so številne konjeniške poti, ki so vzor tudi tujim državam, v porastu so sprehajalne in kolesarske poti. Predvsem kolesarstvo se je izkazalo za šport, ki se ga po epidemiji covida-19 poslužuje vedno večje število ljudi: ''V ta namen bo občina v letošnjem letu izvedla tudi malo bolj drzne proge s kraškega pobočja proti Renčam. Z Direkcijo je uvedla je tudi državno kolesarsko povezavo, ki gre iz Šempetra skozi Bazaro, Volčjo Drago in Lijak ob Vipavi, državna povezava bo peljala tudi iz Ajdovščine in se bo priključila na novogoriško ter peljala do Plav - to bo ena celovita kolesarska povezava.''

Občina se trudi na infrastrukturi, rada pa bi povečala nočitvene kapacitete. Trenutno je na njenem območju 15 objektov za to dejavnost, ki premorejo 165 ležišč. S ciljem spodbujanja lokalnega prebivalstva v oddajanje sob turistom, so včeraj organizirali okroglo mizo. Treba je poudariti, da se prihodnje leto, ko bo Nova Gorica skupaj z italijansko Gorico gostila Evropsko prestolnico kulture, na Goriškem pričakuje tudi do 4-krat več turistov kot ponavadi.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Ne vem, kaj naj z otrokovo jezo in agresijo – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down