Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Občasno pomanjkanje zdravil se dogaja, a ni problematično

V Sloveniji in tudi širše v Evropi se soočamo tudi z izzivom pomanjkanja zdravil. Nič drugače ni tudi na Goriškem, vendar večjih težav ni, pravijo v Goriških lekarnah.

Direktorica Ester Košiček:

Sicer pa razlogi za pomanjkanje zdravil na slovenskem trgu različni, še dodaja. Zdravilo je zelo regulirano. Postavljene so določene zakonske zahteve preden zdravilo sploh pride na trg. Različni trgi pa imajo tudi različne zahteve. Drugi razlog so lahko tudi dogodki, ki so povezani s proizvodnjo zdravil, pa tudi kakovostjo. Lahko pa so tudi težave v kapacitetah in kakovosti končnega izdelka, pri čemer na tem mestu govorimo ne samo o posameznem zdravilu, ampak tudi o vseh učinkovinah in pomožnih snoveh, embalaži oziroma ovojnini in pakiranju, še dodaja Košiček. Zasedenost kapacitet s proizvodnjo zdravil in cepiv proti kovidu, je tudi dodala svoje. Vzrok za pomanjkanje zdravil pa je lahko tudi distribucija, saj tovarne planirajo proizvodnjo zdravil za leto in več v naprej, slovenski trg pa mora planirati zalogo zdravil .

Razlogi pa so tudi ekonomske narave, saj je slovenski trg zelo majhen.

Kako torej, ko ni zdravila? So možne zamenjave? Košiček odgovarja, da za veliko zdravil imajo čiste paralele:

Tudi v preteklosti, ko so se zgodila pomanjkanja, so se zdravniki usklajevali, kaj je na trgu, kaj je možno predpisati ob določenih bolezenskih stanjih, tako da so pacienti pomanjkanje minimalno čutili, še pojasnjuje Košiček.

(foto: Canva)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down