Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Novogoriško Okrožno sodišče zavrnilo tožbeni zahtevek občine Renče-Vogrsko glede dvorca Vogrsko

Okrožno sodišče v Novi Gorici je zavrnilo tožbeni zahtevek občine Renče-Vogrsko, s katerim ta želi pridobiti Dvorec Vogrsko v upravljanje in s tem omogočiti v njem dejavnosti v javnem interesu. Spomnimo, najemnik dvorca je nekdanji župan Aleš Bucik, občina pa je prepričana, a družba ne izpolnjuje obveznosti, ki izhajajo iz pogodbe o najemu iz leta 1993, zato bi radi prekinili sicer 99-letno pogodbo in od Bucika izterjali denar za najemnine.

Zastopnik Aleša Bucika oziroma dvorca Vogrsko Nejc Ukmar je povedal, da so takšno odločitev sodišča pričakovali, kot odločilno pa meni da je bilo: "Menim, da primarno to, da niti eden od izvedbenih dokazov v postopku ni potrjeval tega, kar je trdila tožeča stranka. torej vse listine potrjujejo, da je javni razpis potekal popolnoma običajno, da so vsi imeli možnost sodelovati. Vsi, ki so se prijavili, so bili obveščeni o izidu in noben pre tridesetimi leti tudi ni potem uporabil pravnih sredstev zoper odločitev, da se dvorec Vogrsko izbere za najemnika. tudi zaslišane priče so zavrnile praktično vse očitke, ki jih je podajala tožeča stranka."

Kot dodaja se je v preteklosti z zadevo že ukvarjal občinski Nadzorni odbor in državno tožilstvo, nihče od njiju pa ni ugotovil nepravilnosti.

Sebastjan Kerčmar, pooblaščenec občine Renče-Vogrsko, pa je sodbo komentiral: "Glede na sam postopek in glede na izkušnje smo pričakovali takšno sodbo. sodba je lepo obrazložena, ampak sicer se z razlogi v njej ne strinjamo, zato, kako smo se odločili, bo zoper njo vložena pritožba, ker upamo, da bodo naše argumente sprejeli na višji inštanci."

Župan Tarik Žigon: "Sodba je prišla negativno za našo pritožbo, ki smo jo dali na ničnost pogodbe zato, da se za ta dvorec ponovno da ven razpis, da bo zaživel z različnimi dejavnostmi. Vsekakor nismo lih najbolj zadovoljni. Bomo spoštovali sodišče na prvi stopnji, se pa bomo tudi temu pritožili, da se bo o tem izrekla tudi druga stopnja izrekla in da bo, v morebit če bo ista, zadeva pravnomočna v vseh pogledih."

Kot še dodaja, je bila občina pripravljena z obstoječin najemnikom se dogovoriti in pogovarjati o koledarju nadaljnih dogodkov in prireditev. V preteklih letih skupnega dogovora o dvorcu niso uspeli najti.

Okrožno sodišče je občini Renče-Vogrsko naložilo nasprotni strani povrniti nekaj manj kot 13 tisoč evrov pravdnih stroškov. Sodba še ni pravnomočna.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Maša Klavora in Mihael Uršič

Preberi več

Stoletni park ob vili Rafut s sodobnimi elementi - v ponedeljek med 11. in 12. uro

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down