Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Namesto o naložbah renško-vogrinski svetniki razpravljali o načinu priprave proračuna

Z razmerjem glasov 9:3 je svet občine Renče – Vogrsko pred dnevi potrdil osnutek proračuna za prihodnje leto. Tam naj bi potrošili skoraj 7,5 milijona evrov in zbrali pol milijona manj, toda bolj kot predvidenih naložbah so svetniki razpravljali o načinu priprave proračuna.

“Nismo bili povabljeni k obravnavi pri pripravi osnutka proračuna. Smatramo, da v prihodnje moramo biti soudeleženi, le tako bomo lahko skupaj pripeljali našo občino na tisto pravo pot, na katero si vsi želimo, da stopi. Obenem je bilo običajno tako, da so krajevne skupnosti dobile denar uravnoteženo, v proračunu, ki smo ga dobili, pa žal ni tako.”

Tako je Borut Zorn pojasnil, zakaj je skupaj s še dvema predstavnikoma Gibanja Svoboda v renško-vogrinskem svetu odrekel podporo obravnavanemu dokumentu. Kot dodaja ni jasno, ali bodo sedaj opredeljeni zneski čez mesec dni, ob drugi obravnavi odloka, še veljali.

Župan Tarik Žigon na to gleda drugače in tudi ne vidi nič spornega v načinu priprave proračuna. Želel ga je sestaviti čim prej, da bi se ognili začasnemu financiranju občine, pravi: “Kot sem napovedal na samem začetku, za usklajevanje z občinskim svetom pri tem proračunu nisem imel časa. Zato sem predlagal svoj proračun in napovedal, da bodo potekala usklajevanja z vsemi občinskimi svetniki na neformalni ravni vse do drugega branja. Nekdo, ki je prej delal po drugi metodi, je verjetno sedaj malo težje dojemljiv do novih načinov priprave proračuna, ampak to ne pomeni, ne da ima prav ne da nima.”

Žigon izpostavlja, da pač ubira svojo pot. In na očitke o neenakomerni delitvi denarja med krajevnimi skupnostmi odgovarja: “To sem že v prejšnjem mandate imel veliko pripomb, ampak noben od teh svetnikov se noče razjasniti, kateri so skupni projekti in kateri bi bili 'ponder', ki bi ga imeli za delitev med krajevnimi skupnostmi. Kot župan tega ne ločujem, ker kakršenkoli projekt - tudi koš za smeti - na enem koncu občine je dobrodošel, je mogoče priročen za koga, ki živi na drugem koncu občine.”

Proračun je sicer obsežnejši kot običajno zaradi odplačevanja velikih naložb, v prvi vrsti skoraj že dokončane obnove vodovoda in gradnje kanalizacije. Tudi v nadaljevanju pa občina predvideva nekaj podobnih projektov, recimo posodobitev vse javne razsvetljave.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

Ta torek, takoj po 11., gostimo Anjo Mugerli

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down