Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na Univerzi v Novi Gorici začeli 10-milijonski projekt

V začetku meseca se je uradno začel 10-milijonski projekt Smash, ki ga je Univerza v Novi Gorici lansko leto pridobila skupaj s partnerji, in sicer Institutom Jožef Stefan, Agencijo Republike Slovenije za okolje in Institutom informacijskih znanosti Maribor. Projekt bo trajal 5 let.

Gre za mednarodni projekt, katerega cilj je pritegniti 50 odličnih postdoktorskih raziskovalcev in raziskovalk z vsega sveta vključno s slovenskimi raziskovalci in raziskovalkami v tujini, ki bodo s pomočjo metod strojnega učenja, umetne inteligence in super računalnika Vega raziskovali na različnih področjih naravoslovja in humanistike.

Imamo pa nekatere ideje, kako bi ga razširili na še bolj aplikativna področja, projekt bo financiran v okvirni višini 10 milijonov evrov, od tega 5 milijonov evrov zagotavlja Evropska komisija. Kot pa že ime pove, cofund, se pravi, gre za sofinanciranje v višini dodatnih 5 milijonov evrov.“

pojasnjuje rektor Univerze v Novi Gorici, Boštjan Golob.

Univerza v Novi Gorici bo tudi s tem projektom podprla usmerjenost v mednarodni prostor in gradila kompetence multidisciplinarnega pristopa v raziskovanju. Prvi mednarodni razpis za prijave je bil odprt že spomladi letos. Trenutno pri projektu zaključujejo izbor prvih prijav in pričakujejo, da bodo izbrani podoktorski raziskovalci in raziskovalke pričeli z delom na projektu SMASH jeseni letos.

Projekta bo slej ko prej konec, seveda, pridobili bomo nekatera nova znanja. Je pa vprašanje, kaj lahko iz tega projekta kot nekega semena za nadalje, izvlečemo.“

še dodaja Golob.

Na spletni strani projekta bodo 15. julija odprli prijave že na drugi razpis za prijavo podoktorskih projektov. Cilj SMASH podoktorskih projektov je z metodami strojnega učenja oziroma umetne inteligence naslavljati nekatere najzahtevnejše raziskovalne izzive, kot so na primer temeljna vprašanja o našem vesolju, napovedi vplivov podnebnih sprememb, razvoj tehnologij in rešitev za medicino nove generacije ter osnove jezika in komuniciranja.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down