Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na Lokvah okrog 40 centimentrov snega, smuka bo mogoča v soboto

Precej snega je ponoči zapadlo na Lokvah, kjer naj bi bila 40-centimetrska snežna odeja. Preverili smo, kako kaže z odprtjem smučišča na Lokvah.

Vlečnico bodo zagnali to soboto, nam je povedala direktorica javnega zavoda za šport Nova Gorica, Aleksandra Fortin. „Ja, očitno je letošnja zima še malo bolj zgodnja kot lani, je lani prvi sneg zapadel okrog 14. decembra in mi smo odprli žičnico 16. decembra, kot prvi v Sloveniji in letos mislimo tudi tako, načrtujemo glede na količino snega, da se žičnica odpre v soboto, 11. decembra. “

Tudi letos je javni zavod sklenil pogodbo z Mitjo Kobolom iz društva Gads. Kakšen je predviden urnik? „Med tednom in tudi čez vikend od 10. do 16. ure, predvideno je tudi teptanje prog s predstavniki skupine Lauf Lokve, smo se že dobili pred skoraj tremi tedni in dogovorili neformalno sodelovanje. Vse poteka v duhu, da nekaj doživetja na snegu bo,“ pojasnjuje Fortinova.

Načrtujejo, da bo tako smučišče odprto vsak dan, več obiskovalcev pričakujejo ob koncih tedna, ob tem pa dodaja, da se bodo prilagajali sproti razmeram in ukrepom, za vse udeležence je trenutno, kot je znano, predvideno izpolnjevanje PCT pogoja na smučiščih. Nekaj težav sicer povzroča okvara na hidravlični cevi ratraka, a ga bodo kot kaže v kratkem usposobili.

Zaradi obilice snega sicer danes ponekod na severnem Primorskem že ves dan prihaja do okvar električnega omrežja in prekinitev dobave električne energije, so sporočili z Elektra Primorske. Na Tolminskem je brez električne energije še 25 odjemalcev Šentviške planote in 80 odjemalcev Gorenje Trebuše, na Bovškem je brez elektrike 350 odjemalcev. Tudi na Cerkljanskem je v krajih proti smučišču Cerkno brez elektrike 150 odjemalcev. Večinoma gre za podrta drevesa na daljnovodih in potrgane vodnike, še sporočajo z družbe, kjer dodajajo, da napake odpravljajo, vendar se sproti pojavljajo nove, bodo pa predvidoma dokončno sanirane tekom dneva.

Kar nekaj dela so imeli dopoldne kobariški prostovoljni gasilci, ki so iz lokalnih cest morali odstranjevati odpadle veje. Po besedah poveljnika, Andraža Mašere, so ceste sedaj normalno prevozne, veliko težav je ponoči povzročal sneg, ki je prehajal v dež, zato je sneg kar težak. V Kobaridu je sicer zapadlo po njegovih ocenah od 10 do 15 centimetrov snega, v višje ležečih predelih pa še nekoliko več.

(Foto: Boris Kante)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Stoletni park ob vili Rafut s sodobnimi elementi - v ponedeljek med 11. in 12. uro

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down