Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na Gradu Kromberk na ogled Bidermajerska dnevna soba grofov Coronini

Coroninijevo Pohistvo
Foto: Luka Carlevaris

Na Gradu Kromberk so v soboto, na 22. Poletno muzejsko noč, odprli Bidermajersko dnevno sobo grofov Coronini. Na ogled so postavili prostor, opremljen z restavriranim pohištvom, ki ga je na podlagi uspešnega čezmejnega sodelovanja Fundacija Palača Coronini Cronberg iz Gorice za več let posodila Goriškemu muzeju.

''Odprli smo sobo, ki je posvečena rodbini Coronini, ki je imela v lasti Grad Kromberk do obdobja po 2. svetovni vojni. Palačo imajo tudi v Gorici, kjer je danes fundacija, imenovana po njih. S to fudnacijo že več let sodelujemo, ker nas povezuje skupna zgodovina, zato smo se odločili za ta skupni projekt,'' je povedala kuratorka iz Goriškega muzeja Katarina Brešan.

Fundacija ima namreč v lasti obsežno zbirko pohištva, ki je ne morejo v celoti razstaviti in pokazati javnosti, na drugi strani pa Goriški muzej ne poseduje predmetov, ki bi jih spominjali na grofe Coronini, ki so se v Gorico preselili v 16. stoletju.

Grad Kromberk Razstava Coronini

Sobo so, kot rečeno, opremili v bidermajerskem slogu iz obdobja med letoma 1815 in 1848: ''Zbrali smo zofo, stole, mizo, predalnik, sekreter in lestenec. Poskušali smo poustvariti ambient tistega časa, ki smo ga opremili tudi s slikami iz naše zbirke iz tistega obdobja. Pripravili smo še panoje z besedili v slovenščini in italijanščini, ki predstavljajo zgodovino rodbine in opisujejo to pohištvo tistega časa.''

Potem ko so premagali dolgotrajne birokratske postopke in ovire za prenos pohištva iz Italije v Slovenijo, so oktobra leta 2022 uspeli prepeljati izbrane kose iz depoja v Gorici v konservatorsko-restavratorske delavnice v Solkanu, kjer so se restavrirali več kot leto dni, da se jim je povrnil nekdanji sijaj. Restavriranje je financirala Mestna občina Nova Gorica.

Obenem je predstavljena tudi goriška veja rodbine Coronini Cronberg, o kateri so posneli tudi pričevanja Kromberžanov, ki bodo v prihodnje dodatno osvetlila nekdanje lastnike gradu, po katerih nosi kraj tudi ime. Sicer pa letos mineva 70 let, odkar je grad postal sedež Goriškega muzeja.

Coroninijeva Razstava

(Foto: Luka Carlevaris)

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down