Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Na Goriškem za rakom letno oboli pet do osem otrok

Rak

Za različnimi obliki raka žal obolevajo tudi otroci. Na današnji mednarodni dan boja proti otroškemu raku je v prostorih ajdovske srednje šole Veno Pilon potekalo srečanje, na katerem so nastopili različni govorci – od predstavnikov ljubljanskega Onkološkega inštituta do mladih, ki so preboleli raka.

Sicer je res, da se pojavljajo redkeje, na letni ravni v slovenskem prostoru imamo kakšnih 80 primerov, kakšnih 5 do 8 primerov imamo tudi na Goriškem,“ pojasnjuje Marko Vudrag, predsednik Društva ko-RAK.si in predstojnik novogoriške enote NIJZ.

Kar se pa tiče zvrsti raka: večji delež so levkemije in limfomi, nekaj je nevroblastomov – to je nadledvična žleza, pa tudi germinalni tumorji – to so tumorji zarodnih celic nekaj sarkomov in retinoblastom – zelo redkeje na očesu … kakorkoli, preživetje, ozdravitev je visoka. Ne bom rekel zelo visoka, dobrih 80 odstotkov.“

Kot še dodaja Vudrag, veliko vlogo pri zgodnjem odkrivanju raka, zlasti pri odraslih, igrajo presejalni programi, zato se pri društvu ko-RAK.si zavzemajo za to, da bi se na nivoju države vzpostavili še dodatni.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down