Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Mladi si želijo boljši zgled staršev in iskren pogovor

Kako zmanjšati alkohol in vse bolj tudi psihoaktivne snovi v prometu, so govorili na posvetu Heroji Furajo v pižamah, ki ga je, kot 22. občina danes gostila Nova Gorica. Mladi so si bili enotni, da je potrebno o alkoholu in posledicah v prometu več govoriti, predvsem pa, da morajo aktivno vlogo prevzeti starši:

Tako je povedal Lovro: Mladi iz Gimnazije Nova Gorica so namreč strokovnjakom in lokalnim odločevalcem predstavili predloge izboljšav, kako zmanjšati alkohol in vse bolj tudi psihoaktivne snovi na lokalnih cestah. Maks predlaga:

Mladi izpostavljajo tudi, da je alkohol lahko dostopen

na temo dostopnosti in uporabi alkohola so pripravili tudi vprašalnik, ki ga je izpolnilo 110 mladih od 14 – 18 leta starosti. O izsledkih direktorica MC NG, ki je dogodek organiziral, Jana Kruh

Župan MO NG Samo Turel je mladim povedal, da bo že naslednje leto to področje rešeno:

poleg tega pa bodo v bodoče organizirali tudi več delavnic in izobraževanj tudi za starše, kot so predlagali mladi.

Po podatkih Agencije za varnost prometa sicer statistika prometnih nesreč, ki jih povzročijo mladi pod vplivom alkohola, vozniki motornih vozil v starosti od 18 do 24 let, trenutno izkazuje nekoliko boljše stanje kot lani, a je povprečna stopnja alkoholiziranosti med njimi visoka – znašala je 1,11 promila. Po podatkih pomočnice načelnika Prometne policijske postaje Nova Gorica Katje Ipavec so ti za lokalno okolje še višji

stopnja alkoholiziranosti povzročiteljev se v povprečju giblje okrog 1,45 g/kg alkohola v krvi, porast je viden tudi med povzročitelji prometnih nesreč med mladimi – teh je bilo v prvih 9 mesecih letos 30.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Koraki do uspeha: Martina Alma in Milena Peterc

Preberi več

Novogoriški SNG praznuje kar 2 jubileja

Preberi več

RADIO ROBIN na Festivalu goriške obrti in podjetništva 2024

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down