Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Miren Kras med najboljšimi trajnostnimi destinacijami na svetu

Destinacija Miren Kras spada med 6 slovenskih turističnih destinacij, ki so se s primeri dobrih zelenih trajnostnih praks letos na Green Destination Days v estonskem Talinu uvrstile med 100 najboljših na svetu. Prepričal je projekt Skupaj za Kras.

''Letos smo na ta projekt prijavili zgodbo, ki je nastala po največjem požaru v zgodovini Slovenije, ki je ponudil priložnost, da smo s pomočjo dobrodelnosti in vseh, ki so nas podprli pri iskanju načinov za obnovo pogorišča ter vračanju življenja v ta prizadeti del Krasa in nam tudi pomagali sestaviti to odlično zgodbo, ki je še odprta in ki dobro leto po požaru prinaša temelje za vzpostavitev morda enega boljših turističnih produktov,'' je dejala direktorica Javnega zavoda Miren Kras Ariana Durnik.

Konferenca Green Destinations, ki jo vsako leto pripravlja istoimenska globalna organizacija s sedežem na Nizozemskem, je namenjena spodbujanju povezovanja med deležniki v turizmu in odkrivanju ter deljenju najboljših trajnostnih rešitev in prakse za učinkovito upravljanje turističnih destinacij.

''Z vidika trajnosti je ta način pogozdovanja pogorišča z avtohtonimi sadikami prinesel zelo veliko točk, ker največ kar delamo, je po eni strani, da vračamo drevje, ki skrbi za zmanjševanje ogljičnega odtisa, na drugi strani pa je ta avtentičnost teritorija, s katero se trudimo vrniti Krasu podobo izpred nekaj stoletij, tudi pomembno vplivala na odločitev komisije, da smo zares pravilno ravnali, ravnamo in smo kot taki lahko primer in vzgled dobre prakse tudi vsem ostalim destinacijam po celem svetu,'' doda Durnikova.

Na izbor Green Destinations Top 100 Stories se vsako leto prijavijo številne destinacije z vsega sveta, na seznam se redno uvrščajo tudi slovenske, kar je odraz sistematičnega in dolgoletnega razvoja ter promocije trajnostnega turizma.

Letos se poleg destinacije Miren Kras s primeri dobrih trajnostnih praks lahko pohvalijo še Ljubljana, Šaleška dolina, Brežice, Jeruzalem in Kranj.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down