Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Med predlogi za bodoče čezmejne projekte tudi gozdna terapija za pljučne bolnike

Gozdna terapija za pljučne bolnike, čezmejna vizija urbanističnega načrtovanja in oživitev logističnega sektorja – to so trije projekti, ki jih bo skušal EZTS GO uresničiti v obdobju po letu 2025, se pravi po Evropski prestolnici kulture, ki bo zaznamovala celotno prihodnje leto. Gre sicer šele za projekte na idejni zasnovi, ki jih nameravajo v čakanju na ustrezne razpise pripraviti in nato prijaviti v upanju na pridobitev finančnih sredstev za izvedbo.

Med sedmimi stalnimi odbori EZTS GO – ti imajo vlogo povezovalnega člena med zahtevami občanov in tremi občinskimi upravami: Gorice, Nove Gorice in Šempetra – Vrtojbe – so se v minulih dneh sestali trije. Odbor za zdravstvo je v luči razmišljanja o prihodnosti oz. o zapuščini EPK predstavil novo projektno zamisel, ki cilja na opredelitev primernih območij za gozdno terapijo, povzema jo Tomaž Konrad, pomočnik direktorice EZTS GO: „Projekt na temo gozdne terapije, to pomeni terapije, seveda na znanstveni podlagi, ki bi bile namenjene predvsem zdravljenju bolnikov s pljučnimi težavami oz. z boleznimi, povezanimi z dihali. Tako da v tej smeri se razmišlja in se je že začelo z iskanjem idealnih pogojev oz. ustreznih območij na območju EZTS GO.“

Projekt bo lahko dopolnjen tudi z drugimi predlogi, kot na primer spremljanje izpostavljenosti azbestu in čezmejnega vpliva azbestoze.

Odbor za urbanizem se je sestal na prošnjo Goriškega župana Rodolfa Ziberne, z namenom, da se sosednjima slovenskima občinama predstavijo smernice, ki jih je Občina Gorica sprejela za spremembo splošnega prostorskega načrta. Občina Gorica je izrazila upanje, da bi se v okviru omenjenega odbora zbrali dodatni predlogi, zlasti v luči upoštevanja načrtovanja in programa urbanističnega razvoja Nove Gorice in Šempetra – Vrtojbe za uresničevanje čezmejne vizije urbanističnega načrtovanja. Na sestanku so opredelili kritične točke, kot so pomanjkanje skupnih območij, ter o priložnostih, ki jih ponuja letališče in pomenu reke Soče.

Odbor za prevoz pa je na seji poudaril potrebo po izboljšanju čezmejnega tovornega prometa. Glede na to, da je bilo v zadnjih letih narejenih precej premikov na področju potniškega prometa, pravi Konrad, je sedaj čas za večjo angažiranost glede tovornega prometa. "V tem kontekstu je ključno zlasti območje na Vrtojbi, na mejnem prehodu Vrtojba, kjer je v preteklosti bilo narejenih precej projektnih zasnov, sedaj pa je zelo velika želja, da se tudi v smislu operacionalizacije in izgradnje na tistem območju nekaj naredi.“

V prihodnjih dneh se bodo sestali še EZTS-jevi odbori za kulturo in izobraževanje, energijo, šport in okolje.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down