Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Marko Ivan Valič novi častni občan Občine Miren-Kostanjevica

Mirensko-kostanjskim častnim občanom se je v petek na slovesnosti na Cerju ob prazniku občine pridružil še eden. Tokrat ne gre za goriški javnosti poznano osebo, kot sta nekdanji župan Zlatko Martin Marušič in grafik Oskar Kogoj, ki sta enak naziv prejela v preteklih nekaj letih.

To pot so najvišjo občinsko nagrado podelili doktorju fizike Marku Ivanu Valiču, ki je bil ob tem presenečen: “Nisem pričakoval, ker smo znanstveniki neka posebna kasta, bi rekel. Maloštevilna, ne družimo se veliko v javnosti. Delamo v majhnih skupinah, družimo se s sodelavci, včasih se obiskujemo s skupinami, ki delajo na nekem sorodnem polju, pregledujemo rezultate, srečujemo se na konferencah, na katere hodimo.”

Toda v strokovni javnosti je Valič, po rodu iz Opatjega sela, vse prej kot neznan. Med drugim je izdelal več laserskih naprav za ravnanje z materiali, sodeloval je pri razvoju prve pri nas delujoče robotske celice za serijsko proizvodnjo, kakor tudi v raziskavah, pomembnih za medicino.

“Najdlje sem se ukvarjal – torej 25 let, pa še kaj več – z magnetno resonanco. Nekaj časa smo mislili, da smo na tem področju že vse izumili, potem pa se pojavi neka stvar, ki se danes uporablja: ta magnetna resonanca, to slikanje, bom rekel. Poznam osebe, ki so to odkrile.”

Za svoje delo je prejel že vrsto nagrad, ker njegovi dosežki dvigujejo ugled občine, pa so ga naposled počastili še rojaki. Ob prazniku so sicer podelili tudi tri priznanja. Prejeli so jih gostilna Bric za prispevek k turistični ponudbi, Valter Povšič za delo z mladimi nogometaši pri Nogometnem društvu Adria ter društvo Farjovca z Vojščice, ker s svojimi dejavnostmi prispeva k prepoznavnosti občine.

Slavja se je udeležil tudi župan Nazarij Matej Pečovnik in se Mirencem zahvalil za pomoč pri odpravljanju posledic nedavnih poplav.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down