Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Kras bodo pogozdovali tudi z droni

Pogozdovanje Z Droni Kras

Slabo vreme je danes preprečilo prikaz ponovne pogozditve težko dostopnih predelov na Goriškem Krasu, ki jih je močno prizadel lanski požar. Ta območja bodo poskusno ponovno pogozdili z dronom, ki bo na pretežno skalnata tla spuščal posebej pripravljene kroglice s semeni, je povedal direktor Zavoda za gozdove Slovenije Gregor Danev:

"V teh kroglicah sta dve vrsti javorja, maklen in pa trokrpi javor in pa lipa. Poleg tega pa tudi humozna snov in zemljina. Vse je preverjenega porekla, ki smo ga skupaj Zavod za gozdove in Gozdarski inštitut preverili"

Za tak način setve, ki ga bodo izvedli prvič v Sloveniji, so se odločili iz več različnih razlogov.

"V bistvu smo se za ta način setve odločili zaradi nedostopnosti terena, zaradi kamnitosti terena, zato da ne pošiljamo na ta teren, ki je tudi še iz 1. svetovne vojne deloma neočiščen. Drugi način je pa seveda tudi zato, da preizkusimo to metodo sajenja. Vemo, da ponekod v drugih državah to tudi že uporabljajo, in glede na to, da nas čaka v prihodnjih letih kar nekaj obnove gozdov, je to zato ena od preizkušenj, ki jo bomo potem spremljali, kakšna je kaljivost, kakšen je odziv semenskega materiala s to kombinacijo zemljine in gljiv."

Setev semena bo izvedlo hrvaško podjetje Projekt O2, ki tovrstne projekte že izvaja po Hrvaškem, saj slovenskega ponudnik tovrstnih storitev ni. Droni sicer danes niso poleteli, zato bodo raztrosili kroglice na približno enem hektaru državnega gozda v prihodnjih dneh. Doslej je bilo na Krasu skupno obnovljenih 300 hektarov gozdov s posejanimi semeni in 40 hektarov s posajenimi sadikami.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Vzgoja malih otrok z dr. Vesno Vuk Godina. Ta četrtek.

Preberi več

ŠPORTNE IGRE MLADIH IN RADIO ROBIN

Preberi več

Prihaja do razkola v destinaciji Nova Gorica in Vipavska dolina? To sredo med 11. in 12.!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down