Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Konec meseca javna dražba za nakup stavbnih zemljišč na Ajdovskem

Untitled Design 2024 01 04t104125.185
Foto: nepremicnine.net

Občina Ajdovščina bo 23. januarja izvedla javno dražbo, na kateri bo prodajala stavbna zemljišča na območju Stran na Planini.

''Govorimo o 22 zazidalnih parcelah povprečne velikosti 600 kvadratnih metrov. Celotno območje bo občina v naslednjem obdobju komunalno opremila, govorimo o celoviti komunalni opremi, vključujoč cestno in komunalno infrastrukturo, javno razsvetljavo in izgradnji čistilne naprave,'' je razkril Patrik Močnik, višji svetovalec za nepremičnine na ajdovski občini.

Tematika se je pričela že leta 2007, ko je želela družba Planina Progres na skoraj 2 hektarjih zemljišča zgraditi naselje Strane. Zaradi številnih razprav, nasprotovanja civilne iniciative, gospodarske krize in posledičnega stečaja investitorja projekt ni zaživel. Pred 4 leti je zemljišče kupila občina in ga namenila gradnji stanovanjskih hiš.

Izklicne cene se bodo gibale med 17 in 29 tisoč evrov: ''Vsa zemljišča bodo ponujena po izklicni vrednosti 35 evrov na kvadratni meter. Uspešni kupci bodo nato morali poravnati še 22-odstotni davek.''

Trenutno je ajdovska občina v fazi pridobitve gradbenega dovoljenja. Celovita komunalna oprema območja bo nared do prve polovice leta 2025, ocenjuje Močnik. Pričakuje veliko zanimanje: ''Glede na znano stanovanjsko problematiko in pomanjkanje stavbnih zemljišč v našem okolju in celotni državni nasploh, mislim, da upravičeno pričakujemo velik odziv. Beležimo ga v že v zadnjem obdobju, vse odkar smo začeli s postopki sprejemanja občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN) za omenjeno območje. Zbirali smo prijave oz. interese že prej, vse interesente smo o prihajajoči dražbi primerno obvestili, pričakujemo pa tudi dodatne prijave s strani ostalih.''

Dražba bo potekala v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini. Zemljišča bodo prodajali posamično, le v enem primeru gre za sklop dveh parcel. Vsak dražitelj lahko kupi le eno nepremičnino, edina izjema je seveda prej omenjeni sklop. Občina jih prodaja zgolj za namene stanovanjske gradnje. Bo pa svoj namen v prodajnih pogodbah zavarovala z odkupno pravico za nedoločen čas, ki jo bo uveljavila, če kupec v 12 mesecih od pridobitve lastninske pravice ne pridobi gradbenega dovoljenja, v 24 mesecih ne prične z gradnjo in v 48 mesecih ne pridobi uporabnega dovoljenja.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down