Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Kmalu na Gradu Rihemberk prijaznejša klima za netopirje in lepše doživetje za obiskovalce

Grad Rihemberk Cel

Grad Rihemberk je že sredi nove sezone sprejemanja obiskovalcev in izvajanja svojih bogatih programov, malokdo pa ve, da je čez leto dom različnim kolonijam in vrstam netopirjev. Za še boljše sobivanje omenjenih sesalcev in ljudi bo Mestna občina Nova Gorica kot lastnica gradu v sklopu čezmejnega projekta GRENNAT dele grajskih stolpov ustrezno uredila.

''Mestna občina Nova Gorica je tudi v zadnjem razpisu Interreg Slovenija-Italija pridobila nekaj sredstev v sklopu večjega čezmejnega projekta s kratkim imenom GRENNAT, ki ima uradni naslov Zelena infrastruktura in omrežja Natura 2000 za trajnostni čezmejni razvoj,'' je povedala Nataša Kolenc, strokovna sodelavka za razvojne projekte na novogoriški mestni občini.

Povedano na preprost način, gre za izboljšave, ki bodo olajšale tako bivanje netopirjev na gradu kot izkušnjo obiskovalcev: ''Čisto konkretno, gre za pregraditev dveh nekdanjih obrambnih stolpičev, pri katerih se netopirji zadržujejo v podstrešnem delu. S pregraditvijo bomo dosegli, da bo klima za netopirje v zgornjem delu izboljšana, hkrati pa bodo spodnji prostori postali uporabni tudi za obiskovalce oz. za potrebe gradu, vezane na obisk ali dogodke.''

Predvidene so tudi manjše izboljšave oz. spremembe odprtin, nameščanje senčilnih in protihrupnih panelov ipd. Investicija je sorazmerno majhna, vrednost del je ocenjena na 55.000 evrov, začela pa se bodo izvajati takoj, ko bo to zaradi samih obiskovalcev in netopirjev mogoče, govorimo o letošnji jeseni.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down