Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Kdo bi prideloval zelišča v Grgarskih Ravnah?

Untitled Design 2024 06 05t100011.445
Foto: Zavod GOST na Planoti

Zeliščni center v Grgarskih Ravnah je pred 20 leti uredila mestna občina Nova Gorica tudi s pomočjo evropskih sredstev. Vodila sta ga Fundacija Bit planota in zavod GOST, ki se je ukvarjal z zeliščnim centrom.

Zavod je sedaj v stečajnem postopku, njegov direktor Boris Kante nam je pojasnil, da so s pomočjo različnih projektov dokaj uspešno poslovali, nato pa se je zgodil covid: „Gostinstvo in turizem sta se kar precej ustavila. Tudi to je precej vplivalo na to, da se je področje zeliščarstva malce ustavilo oz. tudi delovanje zavoda je bilo okrnjeno, ker enostavno ni bilo večjih prihodkov.“

Poudarja tudi, da samo ukvarjanje z zelišči ni donosno. Del dejavnosti zeliščnega centra je prevzela Fundacija Bit Planota. Njen izvršni vodja je Darijan Krpan, ki poudarja, da zeliščni center ostaja odprt, v njem potekajo številne dejavnosti: „So storitve sušenja sadja in zelišč, kar poteka ko je sezona. Še vedno je tudi nekaj povpraševanja po destilaciji, predvsem zelišč, pa tudi smrekovih vej in tako naprej za eterična olja, tako da imamo to opremo, s katero se da destilirati in pomagamo ljudem, ki se za to zanimajo.“

Izvajajo tudi različne delavnice ter pogostitve skupin in catering storitve, saj je v nedavno prenovljenem objektu tudi večja kuhinja. V tem trenutku jim tako manjka predvsem pridelava in predelava zelišč, s čimer se je doslej ukvarjal zavod GOST.

Ker si na občini želimo, da ti prostori ne bi ostali prazni oziroma neizkoriščeni, smo skupaj s krajevno skupnostjo Grgarske Ravne in Zavodom Bit Planota sklenili, da poiščemo novega uporabnika. Zato apel komurkoli – ali s Planote ali s širšega območja, ki bi si želel opravljati tovrstno turistično enogastronomsko dejavnost na tem območju, naj nas pokliče,“ pa poziva novogoriški župan Samo Turel.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down