Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

HPV lahko povzroči raka tako pri ženskah kot pri moških

Rak

V Sloveniji vsako leto zaradi šestih vrst rakov, ki jih povzročajo okužbe s HPV, zboli okoli 200 ljudi. Na NIJZ so ob mednarodnem dnevu osveščanja o HPV znova opozorili na zmotno prepričanje, da okužbe s HPV terjajo davek le pri ženskah. HPV sicer povzročajo več kot 99 odstotkov vseh rakov materničnega vratu, poleg tega pa še pet drugih rakov, od katerih nekateri – gre za rak zadnjika, penisa in ustnega žrela – lahko prizadenejo tudi moške.

Za rakom, ki ga povzročajo okužbe s HPV, na leto v državi zboli več kot 150 žensk in več kot 40 moških.

Kako pa je na Goriškem? Marko Vudrag, predstojnik novogoriške območne enote NIJZ: „Tukaj gre za 100 – 120 primerov na letni ravni na slovenski ravni, na Goriškem jih imamo 5, 6, 8 primerov raka, pa vendarle imamo povprečje že nekaj let: dve mladi ženski umreta zaradi raka na rodilih. To je nezaslišano, tega ne smemo dovoliti, ker to je rak, ki ga resnično lahko odpravimo.“

Vudrag poudarja, da so pri preventivi v tem primeru pomembni trije koraki: odzivnost žensk na presejalni program Zora za zgodnje odkrivanje raka materničnega vratu, uspešno zdravljenje, če so spremembe odkrite v zgodnji fazi, predvsem pa cepljenje proti HPV.

Kako uspešni smo na Goriškem glede precepljenosti?„Žal smo tukaj pogrnili. Pred covidom je na Goriškem bila precepljenost okoli 68-odstotna. To je bilo okoli 10 odstotkov več kot je slovensko povprečje. Ampak žal je v času covida, sedaj se popravlja, zgrmelo dol. Tako da imamo sedaj veliko slabšo precepljenost kot smo jo imeli, ampak se popravlja.“

Cepljenje proti HPV je najbolj učinkovito, če je opravljeno v obdobju zgodnjega mladostništva, še pred začetkom spolne aktivnosti. Rezultati številnih raziskav namreč kažejo, da lahko s cepljenjem deklet v zgodnjem mladostništvu preprečimo skoraj 90 odstotkov raka materničnega vratu, še poudarjajo na NIJZ.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down