Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Gorski reševalci lani z več intervencijami kot v preteklih letih: ''Prevečkrat smo posredovali ob nesrečah, ki to sploh niso bile!''

Grs Bovec
Foto: GRS Bovec

Društvo gorske reševalne službe Bovec je v preteklem letu imelo veliko število posredovanj. Iz poročila je razvidno, da so gorski reševalci presegli število intervencij iz preteklih let.

''V preteklem letu smo posredovali 49-krat. Dvakrat smo pomagali sosednjim postajam, 3 dni smo sodelovali pri odpravi posledic poplav, ki so prizadele Slovenijo, tak oda reševalnih akcij je bilo 72, če dodamo še te tri, pa pridemo na 75. S tem smo presegli vsa pretekla leta,'' je povedal poveljnik Jure Črnič.

Izpostavili so dejstvo, da so prevečkrat posredovali ob nesrečah, ki to sploh niso bile, saj so reševali nepoškodovane ljudi, ki so obtičali zgolj zaradi neprimerne obutve, slabe orientacije ali celo utrujenosti: ''Na žalost je tega iz leta v leto več. To je tudi posledica turizma, ki se iz leta v leto veča in potem velikokrat posredujemo v takšnih akcijah, kjer ljudje sploh niso poškodovani, ampak pokličejo zgolj zaradi tega, ker jih ujame tema, malo so utrujeni, izgubijo se, imajo neprimerno opremo itn. Velikokrat se zgodi, da kličejo tik pred nočjo, ko pridejo do prvega snega ter ko imajo neprimerno opremo ipd.''

V visokogorju je sicer še popolna zima, denimo tudi na Kaninu je okoli 3 metre snega. Če nimate izkušenj, Črnič svetuje, da se ne odpravljajte tako visoko. V sredogorju pa je že topleje, a vseeno velja opozorilo, da o pohodu brez primerne obutve niti ne razmišljajte, izberite pa seveda pot takšne težavnosti, ki ji boste kos.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Zakaj so alkopopsi lahko težava? Ta ponedeljek, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več

Zate dragi moški – četrtek na Robinu

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down