Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Goriška knjižnica semen že kroži po krajevnih knjižnicah

Primož

Knjižnice v Novi Gorici, Ajdovščini, Tolminu in v Sežani premorejo vsaka tudi svojo knjižnico semen. Tista, ki deluje v okviru Goriške knjižnice Franceta Bevka, bo letos prav tako krožila po krajevnih knjižnicah, kamor vabijo vse, ki bi si radi izposodili ali darovali domača semena. Svoje popotovanje so včeraj začeli v Braniku, obiskali pa bodo še Miren, Kanal, Deskle, Solkan in Šempeter pri Gorici.

Semena zelenjave, zelišč in cvetja si lahko izposodijo le člani prej omenjenih knjižnic, to lahko storijo med februarjem in oktobrom: ''Knjižnica semen je zbirka domačih semen, ki so jih uporabniki darovali v knjižnico in si jih lahko vsak član knjižnice izposodi, jih doma posadi in vzgoji rastlino oz. pridelek, pobere ter posuši semena in del njih vrne v knjižnico. Je pa pomembno, da so pridelana na ekološki način in da so res domača, da jih ne nadomeščamo s kupljenimi,'' je opozorila Ana Kosič, skrbnica knjižnice semen v Novi Gorici.

Sicer pa podobna politika velja tudi za ostale knjižnice. V Ajdovščini si lahko člani Lavričeve knjižnice na svoje ime izposodijo največ 10 vrečk semen. Če jim rastlina ne vzklije ali ne uspejo pridelati novih semen, lahko omenjeni neuspeh prijavijo.

Če ne premorete dovolj znanja za pridelavo semen, imajo knjižnice precej gradiva. Slednje velja tudi za Knjižnico Cirila Kosmača, ki semena hrani in nudi na voljo za izposojo v Kobaridu, od lanskega leta pa si je semena mogoče izposoditi tudi v Komnu.

Z umeščenostjo knjižnic semen v splošno knjižnico želijo knjižničarji izpostaviti svojo izobraževalno funkcijo, vzpodbuditi posameznika k aktivnemu delovanju v svoji skupnosti in k ohranitvi svoje kulturne in naravne dediščine, pa tudi k ustvarjanju vezi med člani skupnosti.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako pa kaj zdravje v Novi Gorici? V ponedeljek po 11. uri

Preberi več
Ne zamudi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down