Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Gasilstvo na Krasu prepredeno s številnimi izzivi

Untitled Design 2024 06 11t095533.118
Foto: Občina Sežana

Kraško-brkinske občine vlagajo precejšen delež svojih proračunskih sredstev v gasilstvo. Nenazadnje je to območje, ki je požarno zelo ogroženo. Ravno v ta namen je minister za obrambo Marjan Šarec obiskal tudi omenjeno območje.

Regija se sooča s precejšnjimi izzivi, tako država kot občine pa si prizadevajo krepiti sistem varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. ''Državi se lahko zahvalimo za podporo in da imamo vozni park, ki zadostuje za intervencije,'' je dejal župan Občine Sežana Andrej Sila.

Na Sežanskem so po velikem požaru na Krasu dve leti nazaj pristopili k postavitvi 6 hidrantov na terenu ter k izgradnji in vzdrževanju novih protipožarnih presek.

''Obveza Občine Sežana in obljuba, ki so jo župani oz. moji predhodniki dali že kar nekaj let nazaj, je dograditev gasilskega doma za Prostovoljno gasilsko društvo, pri katerem imamo gradbeno dovoljenje, kjer je navezava komunalne infrastrukture vezana tudi na regijski center. Smo v zaključnih dogovorih, da tudi mi letos aktiviramo gradbeno dovoljenje in začnemo uresničevati to idejo,'' dodaja Sila.

Ministru so predstavili tudi problem, ki ga Zavod za gasilno in reševalno službo Sežana ima v kontekstu zagotavljanja požarne varnosti v predorih: ''Z vidika družbe 2TDK pri vzpostavitvi drugega tira smo prišli do kratkih stikov, pri katerih se ne vidimo v kontekstu tega, kar ta družba namenja, se pravi sežanskemu zavodu le 1 vozilo za primer gašenja, ostalega pa ne. Tu smo bili kar enotnega mnenja, da mi kot ustanovitelji Zavoda za gasilno in reševalno službo ne moremo pokrivati intervencij, ki so namenjene državni infrastrukturi.''

Saj ne da ne bi želeli, a na ta način izpraznijo dežurno službo na svojem območju, kar močno otežuje intervencijo v primeru dodatne nesreče, zato so ministra zaprosili za dodatno pomoč v obliki sredstev, s katerimi bi si Zavod zagotovil dodatno ekipo, vozilo in prostore. Pogovarjajo se tudi o možnostih postavitve dodatnih platojev, kjer bo možno polnjenje zračnih sil.

Minister si je ogledal tudi nov objekt v izgradnji v sklopu vseslovenskega centra za požare v naravi, ki ga država s pomočjo sredstev iz nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost gradi v Sežani: ''Gradnja učnega centra počasi gre h koncu. Mislim, da so zaveze evropskega projekta, da se do konca leta 2025 že izobrazi prve ekipe.''

Pogovarjajo se tudi o poligonu, ki je predviden v nadaljevanju izgradnje kompleksa.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Inovativna Goriška - sreda 11.00 ura

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down