Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Formalno podlago za menjavo lastništva namakalnega sistema Vogršček utrdili tudi renško-vogrinski svetniki

Kmetom v spodnji Vipavski dolini se morda kmalu obeta obljubljeno boljše gospodarjenje z namakalnim omrežjem Vogršček. Kot je znano, ga kmetijsko ministrstvo prepušča občinam na Goriškim, sinoči so za ta namen svetniki Občine Renče – Vogrsko podprli oblikovanje gospodarske javne službe, jutri, recimo, bo enak dokument na mizah kolegov v Novi Gorici.

“Ker se ni prej nobena od naših občin ukvarjala z namakalnim sistemom, smo morali najprej spremeniti odlok o gospodarskih javnih službah, kjer smo dejavnosti dopolnili z namakanjem. Potem smo za to dejavnost sprejeli posebej prav odlok gospodarske javne službe o izvajanju namakanja s sistemom Vogršček.”

Tako je renški župan Tarik Žigon opisal korak, ki daje formalno podlago za menjavo lastništva omrežja. Upravljalo ga bo javno podjetje Vodovodi in kanalizacija, več kot 200 kilometrov cevovodov so občine obljubile tudi posodobiti kar se da hitro.

Kot razlaga Žigon, se bodo na to začeli pripravljati: “V naslednjem letu ne predvidevamo še iti v obnovo, ampak bomo bodisi z najemnino bodisi s sredstvi občin, ki si prevzele v last objekt, tega vzdrževali in zagotavljali vodo za namakanje ter namenili sredstva za pripravo dokumentacije za razpis in pridobivanje vseh soglasij lastnikov zemljišč, ki so eden od pogojev za razpis pri obnovi.”

Po oceni sogovornika občine z lastništvom omrežja prevzemajo veliko breme, ki pa ga sam dojema kot odgovornost do kmetov, da imajo vodo, nujno za ohranjanje kmetijstva. Pridelovalci bodo seveda morali to spodobno plačevati, pri čemer cena namakanja prihodnje leto ostala enaka zdajšnji: “Letos je še zmeraj po starem. Po uredbi, ki jo je sprejel minister za kmetijstvo, je cena 80 evrov na hektar, kot je bilo do zdaj, za naprej pa je predvideno, da se bo postavilo števce ter plačevalo neko fiksno omrežnino za vzdrževanje sistema in na porabo. Fiksna (cena, op. a.) bo minimalna, na porabo (cena, op. a.) pa bo primerljiva z ostalimi lokalnimi sistemi v Sloveniji.”

Kmetje, ki se s pridelavo preživljajo, po besedah župana s tem soglašajo, ker namakanje dojemajo kot fiksen strošek, enak gorivu za stroje. In ker da si ne želijo potrate vode iz sistema, kar se je dogajalo doslej.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down