Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Dveh paketov 15 milijonov za Center zelenih tehnologij (vsaj zaenkrat) ne bo

Turel In Papic

Univerza v Novi Gorici in Mestna občina Nova Gorica na razpisu Evropske komisije nista uspeli pridobiti 15 milijonov evrov za Center zelenih tehnologij.

''To je veliko denarja in dejansko je bilo to ključno za en tak pospešen razvoj Centra zelenih tehnologij. Mi smo bili zelo razočarani nad odločitvijo Evropske komisije, saj smo bili v prvi stopnji ocenjeni izredno izredno dobro, medtem ko v drugi stopnji zaradi neznanega razloga je ta ista prijava dobila bistveno slabše ocene,'' je iskren Matjaž Valant, prorektor za trajnostni razvoj in tehnologije Univerze v Novi Gorici.

Spomnimo, projekt sta Univerza in občina oblikovali nekaj let nazaj, uspešen je bil na prvi stopnji razpisa Teaming in če bi bil tudi na drugi, bi svojih 15 milijonov dodala še država, kot je marca na svojem obisku obljubil minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič. Žal pa omenjenih skupno kar 30 milijonov, vsaj zaenkrat, še ne bo.

''Mestna občina Nova Gorica skupaj z Univerzo v Centru zelenih tehnologij ni računala samo na ta projekt, temveč pravzaprav računa na neko regijsko središče razvoja sodobnih tehnologij, zato je to sicer negativna novica, ki pa nas ne bo demotivirala,'' je povedal župan novogoriške mestne občine Samo Turel.

Nekaj projektov so v sklopu Centra sicer že izvedli, nekaj jih izvajajo, Turel pa napoveduje, da se bodo prijavili na nove razpise: ''Skupaj z Univerzo bomo še enkrat pregledali dokumentacijo, ki je bila pripravljena za ta razpis, razmislili, kje bi jo morebiti lahko še izboljšali, dopolnili, spremenili in potem poiskali druge vire financiranja za ta naš Center zelenih tehnologij.''

To je le ena ovira na poti do skupnega cilja, zaključuje župan. Na območju nekdanje Solkanske industrije apna so pred kratkim porušili hidrarno in hale, da bi omenjeni center tudi postavili. Načrt predvideva, da bi tam zraslo nekakšno mesto znanosti, ki bi vsebovalo približno 4800 kvadratnih metrov veliko sodobno stavbo s pohodno zeleno streho in 3500 kvadratnih metrov zunanjih površin.

Občina namerava skleniti javno zasebno partnerstvo in v projekt vložiti skoraj 1,5 milijona evrov. Omenjeni partner bo dobil pravico graditi, v sam center naj bi vložil zajetnih 22 milijonov evrov, in z njim upravljal 34 let.

Kdaj lahko pričakujemo realizacijo vsega naštetega, pa je v tem trenutku težko predvideti. Naslednje leto bodo to območje uporabili za parkirišče v sklopu Evropske prestolnice kulture. Želijo si, da bi center lahko uredili v enemu od prihodnjih let, a najprej bodo morali biti uspešni na kateremu od razpisov.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Kako čezmejno somestje diha s filmom? V ponedeljek po 11. uri!

Preberi več

Tinder: Ključ do srca? Četrtek po 11.00 uri

Preberi več

Kanin pred prelomnico - to sredo, takoj po 11.!

Preberi več

ROBINOVIH 30: TATJANA MIHELJ - VIP koncert na Radiu Robin

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down