Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Država za ureditev območja železniške postaje v Novi Gorici namenja 43 milijonov evrov

Epk Podpis

Za ureditev območja železniške postaje v Novo Gorico iz državnega proračuna prihaja 43 milijonov evrov. Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, direktor Slovenskih železnic Dušan Mes in novogoriški župan Samo Turel so danes v novogoriški mestni hiši namreč podpisali pogodbo o sodelovanju pri projektu Evropska prestolnica kulture 2025. S podpisom te pogodbe bo omogočena širša ureditev osrednjega območja Evropske prestolnice kulture, in sicer Trga Evrope in novogoriške železniške postaje z obmejnim zelenim pasom.

Novogoriški župan je ob podpisu poudaril, da gre za plod šestmesečnih pogajanj in sodelovanja:

Dogovor je usklajen in naslavlja območje ob železniški postaji, v grobem tri objekte: razkladišče, SVTK in zdravstvenega doma Slovenskih železnic. Kar je pa ključno in za kar se posebej zahvaljujem, tako ministrici kot direktorju Slovenskih železnic je, da dogovor vsebuje tudi ureditev podhoda pod železniškimi tiri.“

V objektu razkladišča bo za potrebe EPK umeščen Epic center – osrednji del z razstavnim prostorom, v t.i. SVTK bo projekt Super 8, nov skupnostni center, ki bo povezal kulturne in umetniške vsebine z lokalno gastronomijo, v objektu zdravstvenega doma pa bo po vsej verjetnosti tiskovno središče in info točka za obiskovalce.

Ministrica Bratušek je ob podpisu poudarila, da so kljub bitki za denar iz državnega proračuna, izzivi so bili toliko večji na račun poplav, uspeli zagotoviti denar za ureditev osrednjega območja EPK.

Podhod, ki bo imel primorski pečat, bo veljal 5 milijonov evrov, ki jih bo pokrilo ministrstvo za infrastrukturo oz. direkcija, od tega bo novogoriška občina prispevala 800.000 evrov.

Obnova železniške postaje, za to kar je predvideno, pa je ocenjena vrednost 43 milijonov evrov. Vesela sem, da smo kljub težki pripravi proračuna, uspeli to zagotoviti, ker gre res za pomemben projekt, ki se bo v letu 2025 odvijal prav tukaj in brez te obnove si ne znam predstavljati, kako bi to reorganizirali oziroma sploh organizirali v Novi Gorici,“ dodaja ministrica Bratušek.

Omenjenih 43 milijonov evrov za ureditev železniške postaje, umik tirov, prenovo poslopja in že omenjen podhod, pa bo iz proračuna namenila država.

Dejstvo je, da je prioriteta, da se ta postaja preuredi, saj ni več v stanju, da bi bila v ponos. Država je zagotovila kar izdatna sredstva, tako da so to prioritete in delno se bodo potem tudi tovorni promet,ko bo postaja preurejena, dolgoročno tudi umika s te postaje.“

Kam se bo umaknil tovorni promet, še ni znano, v igri sta Vrtojba ali Prvačina, dodaja Mes. Rok za izvedbo del je kratek, leto in nekaj mesecev je še ostalo do začetka EPK. Vsi trije podpisniki so kljub temu mnenja, da bodo zadani načrti uspeli.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down