Robin Logo
Informativni spletni portal za Goriško / Severno Primorsko

Dr. Vudrag: "Delamo majhne čudeže"

Korak

„Res smo najboljši v Sloveniji – delamo majhne čudeže“, so ob evropskem tednu preprečevanja raka materničnega vratu, ki poteka do 28. januarja, povedali na novinarski konferenci društva Ko-rak. V zdravstveni regiji Nova Gorica beležijo najvišjo stopnjo odzivnosti žensk v programu Zora in sicer preko 83 %, najnižja pa je na Koprskem, 70,8%. V zadnjih letih v Sloveniji odkrijejo okrog 1500 predrakavih sprememb letno, za rakom materničnega vratu pa zboli med 100 in 120 žensk:

pravi predsednik Ko-raka dr. Marko Vudrag, ki pravi, da bi lahko s cepljenjem proti HPV in rednimi preventivnimi pregledi, rak materničnega vratu povsem izkoreninili. Žal pa se je po covidu precepljenost krepko znižala. Če je bila v šolskem letu 2018 / 2019 na goriškem skoraj 70 %, dosega danes borih 38 % pri deklicah, in le 20 % pri dečkih:

dodaja ginekologinja dr. Alenka Zavrtanik Čelan in izpostavlja da je ginekološko porodniška služba v regiji odlično organizirana. Seveda je program uspešen zato, ker mu ženske zaupajo, tako da pri izbranem ginekologu enkrat na tri leta preglede opravi krepko več kot 70 % žensk v starosti od 20 – 64 leta. Pri udeleženkah programa ZORA se praviloma RMV odkrije devet let prej kot pri ženskah, ki se preventivnih pregledov ne udeležujejo. Zato je kar 82 % vseh rakov, odkritih v programu ZORA v omejenem stadiju, kjer je preživetje 95-odstotno. Pri ženskah, ki se progama ne udeležujejo, je žal kar 65 % rakov odkritih v napredovalnem stadiju, kjer je preživetje le do 50-odstotno.

Deli z drugimi:
Najbolj brano
Aktualno

Na mejo prihajajo Štorje s konfina - v ponedeljek po 11. uri!

Preberi več
Ne zamudi
Oglasi
volume-highmagnifiercrossmenuchevron-down